Putin ukazal sodelovanje Ruske in Francoske vojske v boju proti ISIS-u

by Urednik

PO TERORISTIČNIH NAPADIH V PARIZU STA RUSIJA IN FRANCIJA PONOVNO ZAČELI SODELOVATI

Putin je ruskemu obrambnemu ministrstvu ukazal, da črnomorska pomorska skupina v Sredozemskem morju, ki jo vodi raketna križarka Moskva, sodeluje s francosko pomorsko skupino v boju proti Islamskim državi (ISIS).

Po terorističnih napadih v Parizu, ki so se zgodili v petek 13. novembra 2015, v katerih je umrlo okoli 130 ljudi, je Francija napovedala vojno proti Islamski državi (ISIS), ki je prevzela odgovornost za te napade. Francoska bojna letala so le dva dni po pariških dogodkih že napadla položaje Islamske države v Siriji, proti Bližnjemu vzhodu pa je Francoska mornarica že napotila bojno skupino.

Kot so sporočili iz Kremlja bodo pri napadih na Islamsko državo začeli sodelovati s Francijo, kar pa kaže tudi na ponovno vzpostavitev boljših odnosov med državama. Ti so se namreč poslabšali s sankcijami Zahoda prosti Rusiji zaradi ukrajinske krize, v skladu s temi pa je Francija preklicala prodajo dveh amfibijsko desantnih ladij razreda mistral.

“Francoska mornariška skupina z letalonosilko na čelu (Charles de Gaulle, op.a.)  bo kmalu vplula na področje vašega delovanje,” je ruski predsednik Vladimir Putin sporočil Olegu Krivorogu, ki vodi rusko pomorske enote, ki ščitijo letalsko oporišče v Siriji, kjer gostujejo ruska bojna letala. “Potrebno je vzpostaviti neposreden stik s Francozi in sodelovati z njimi kot z zavezniki. Vodstvo generalštaba in obrambni minister so že prejeli ustrezna navodila. Moramo izdelati načrt za skupne ukrepe, tako na morju, kot v zraku,” je zaključil Putin.

Že pred objavo te novice je poveljnik generalštaba Ruske vojske Valerij Gerasimov sporočil, da je Ruska mornarica v času vojaškega posredovanja v Siriji na cilje Islamske države (ISIS) iz svojih ladij izstrelila že 34 manevrirnih raket.

V telefonskem pogovoru sta se Vladimir Putin in Francois Hollande dogovorili, da se zagotovi vojaško ter obveščevalno sodelovanje med Rusijo in Francijo. Voditelja sta se tudi dogovorila za srečanje v Moskvi 26. novembra 2015, ko bo Hollande obiskal Rusijo. Le dva dni pred tem, 24. novembra 2015, se bo francoski predsednik sestal z ameriškim predsednikom Barackom Obamo v Washingtonu.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki