Razmišlja Poljska o jedrskem orožju?!

by Urednik

ZDA ŽELIJO VODILNE EVROPSKE DRŽAVE OBOROŽITI Z JEDRSKIM OROŽJEM

Poljsko obrambno ministrstvo je zanikalo, da se Poljska ozira po jedrskem klubu – torej posesti jedrskega orožja. Zanikanje je sledilo intervjuju obrambnega ministra Tomazsa Szatkowskega, v katerem je govoril o možnostih nabave jedrskega orožja.

Poljska bi lahko prišla do jedrskega orožja v okviru Natovega »delitvenega programa« (sharing program), s katerim bi zveza Nato okrepila lastno obrambo. Po njem bi lahko jedrsko orožje imele še Belgija, Nizozemska, Turčija, Nemčija in Italija.

Od 28 članic NATO (Vir Defense Industry Daily jih zanimivo navaja samo 26!) imajo jedrske orožje Francija, Velika Britanija in ZDA, samo ZDA pa bi sodelovale z drugimi državami v »delitvenem programu«.

Kot je napisalo v izjavi poljsko obrambno ministrstvo, so v izjavi Szatkowskega potencialno posest jedrskega orožja vzeli iz konteksta pogovora o različnih – resda resnih – zahodnih razmišljanjih o namestitvi jedrskega orožja v namene jedrskega odvračanja na Natovem vzhodnem boku.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

Bo EU prepovedala vse orožje na videz podobno avtomatskemu?

Nov, še bolj drakonski predlog evropske orožne direktive, ki ga je le nekaj dni po pariških terorističnih napadih predlagala evropska komisija, predvideva popolno prepoved vsega orožja, ki je le na videz podobno avtomatskemu.

NOVO: Revija Obramba – Sodobne vojaške puške

V začetku novembra 2015 izide posebna izdaja Revije Obramba z naslovom SODODBNE VOJAŠKE PUŠKE avtorja Momirja Vukčevića, našega dolgoletnega sodelavca, poznavalca, zbiralca in ljubitelja strelnega orožja od začetkov vse do današnjih dni.

Povezani članki