Red Bull Air Race aprila v Rovinju!

by Urednik

NAJHITREJŠI AKROBATSKI PILOTI BODO PONOVNO »DIRKALI«

Svetovno prvenstvo akrobatskih pilotov Red Bull Air Race, ki se vrača po treh letih premora, bo v letu 2014 premierno gostovalo tudi na Hrvaškem in sicer aprila v Rovinju.

Svetovno prvenstvo Red Bull Air Race se bo ponovno začelo 28. februarja 2014 v Abu Dhabiju v Združenih Arabskih Emiratih, nadaljevalo pa tokrat prvič na Hrvaškem. Hrvaško obmorsko mestece Rovinj bo tekmovanje akrobatskih letal gostilo 12. in 13. aprila 2014. Najverjetneje bo proga, na kateri tekmovalci »dirkajo« z visoko zmogljivimi letali približno 15 do 25 metrov nad tlemi in manevrirajo med vratci s hitrostjo do 370 km/h, speljana nad morjem.

V letošnjem koledarju Red Bull Air Race bodo tekmovanja potekala na 8-ih prizoriščih v 7-ih državah na 3 kontinentih. Po otvoritveni »dirki« V Abu Dhabiju (februar), se bodo piloti preselili v Rovinj (april), nato pa še v Putrajayo v Maleziji (maj), Gdynio na Polskem (julij), Ascot v Veliki Britaniji (avgust), Fort Worthu v ZDA (september), Las Vegasu v ZDA (oktober) in zaključilo na Kitajskem (november).

Red Bull Air Race koledar 2014

Koledar svetovnega prvenstva Red Bull Air Race 2014:

28. februar -1. marec 2014: Abu Dhabi, Združeni Arabski Emirati
12. – 13. april 2014:              Rovinj, Hrvaška
17. – 18. maj 2014:               Putrajaya, Malezija
26. – 27. julij 2014:                Gdynia, Poljska
16. – 17. avgust 2014:          Ascot, Velika Britanija
6. – 7. september 2014:        Fort Worth, ZDA
11. – 12. oktober 2014:         Las Vegas, ZDA
1. – 2. november 2014:         Kitajska

Mednarodno prvenstvo v tekmovanju z akrobatskimi letali Red Bull Air Race je luč sveta ugledalo leta 2003 in do svoje prekinitve leta 2011 so izpeljali 50 »dirk«, ki jih je spremljalo na milijone oboževalcev po vsem svetu. V letošnjem letu bo tekmovanje ponovno oživelo, potem ko so organizatorji ugodili vsem varnostnim zahtevam in to športno disciplino povzdignili na novo raven.

Po triletnem premoru, namenjenem izboljšanju varnosti in reorganizaciji, se v tekmovanje vrača tudi zadnji zmagovalec Britanec Paul Bonhomme in preostalih 11 pilotov.

Svetovno prvenstvo akrobatskih pilotov Red Bull Air Race

Iz vidika varnosti so bile narejene številne tehnične izboljšave, vključno s standardnimi motorji in propelerji za vse pilote, spremenjenim lahkim poliamidskim materialom za zračna vrata, t.i. pilone, zaradi katerega še lažje razpadejo, če jih zadenejo krila letala, višina pilonov, med katerimi manevrirajo piloti, pa se je povečala z 20 na 25 metrov. Format in pravila so strožja, da piloti ne bi presegali postavljenih omejitev, ipd.

Dodatna varnostna značilnost in posebnost športa je novo tekmovanje z nazivom pokal izzivalcev (ang. Challengers Cup), ki bo predstavljeno v letu 2014. Novim pilotom, ki se bodo kvalificirali za to tekmovanje, bo prineslo neprecenljive izkušnje z omogočanjem dirkanja po progah določenih postaj Red Bull Air Race. Udeležili se bodo tudi številnih treningov med sezono.

Svetovno prvenstvo akrobatskih pilotov Red Bull Air Race

 Aktualni prvak Britanec Paul Bonhomme (13 zmag), ki je zmagal na zadnjih dveh svetovnih prvenstvih leta 2009 in 2010, bo leta 2014 skušal naslov ubraniti še tretjič. Vendar se bo moral pomeriti s prvakom leta 2008 Hannesom Archom (Avstrija, 7) in Američanom Kirbyjem Chamblissom (8), ki je naslov osvojil leta 2004 in 2006. Preostali piloti v zraku bodo Nigel Lamb (Gibraltar), Matt Hall (Avstralija), Peter Besenyei (Madžarska, 8), Nicolas Ivanoff (Francija, 2), Michael Goulian (ZDA, 1), Matthias Dolderer (Nemčija), Yoshi Muroya (Japonska), Pete McLeod (Kanada) in Martin Sonka (Češka).

V zadnjih letih smo lahko neuradna tekmovanja (treningi in promocijski nastopi) lahko spremljali tudi v Sloveniji, tako v Murski Soboti kot na Bledu.

Pripravil: A. Knific, vir in foto: Red Bull Air Race

VIDEO: Svetovno prvenstvo Red Bull Air Race – New York Final 4

Povezani članki