RIAT 2016: Evropska premiera “nevidnega” lovca F-35

by Urednik

RIAT 2016 – ROYAL INTERNATIONAL AIR TATOO

Na predvečer letošnjega osrednjega letalskega salona v Franboroughu se je končalo tridnevno srečanje vojaških letalcev in letal ter helikopterjev (pa tudi drugih letalnikov) Royal International Air Tatoo na letališču Fairford pri  Glouchestershireu Angliji(8. – 10. julij 2016).

Prireditev je »ukradla« Lockheed Martinova družina generacije pet: F-22 in kar trije »kratkovzletniki« /STOVL/ F-35 B – dva ameriška iz Letalstva korpusa mornariške pehote (USCVM) in en britanski (RAF) ter en konvencionalni F-35 Letalskih sil ZDA (USAF). Dogodek je potekal s kar dveletno zamudo, saj so leta 2014 napovedovano premiero na otoku (in Evropi) odpovedali zaradi težav z motorji F-35. Ligtningi II so zasenčili evropske Eurofighter typhoone, ki so v Fairford prileteli uz Italije, Nemčije, Španije in Anglije, poleg tega pa so bili ob typhoonih še »stari« tornadi iz Nemčije in Britanije. Oba nemška typhoona sta bila obarvana v svečane barvne sheme ob 60-letnici Letalskih sil Nemčije.

Letalski praznik v Fairfordu privabi množice vojaških letalstev iz vseh delov sveta, tako z one strani Atlantika (»spodnje in zgornje poloble«), pa tudi Azije. Vse to si v treh dneh (letos med 8. in 9.7.) ogleda vsaj 300.000 letalskih zaljubljencev, ljubiteljev kerozina in ušesa parajočih nadzvočnikov. Gre seveda predvsem za razkazovanje »vojaških mišic«, pred leti se je tega srečanja udeležila tudi Slovenija s PC-9 in Let 410 turboletom.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

VIDEO: RIAT 2016

Povezani članki