Romunija prevzela prve lovce F-16 fighting falcon

by Urednik

MODERNIZIRANI PORTUGALSKI LOVCI F-16AM/BM ZA ROMUNSKE PILOTE

Romunija je v sredo, 28. septembra 2016, v portugalski letalski bazi Nº5 v Monte Realu prevzela prvih šest lovskih letal Lockheed Martin F-16 fighting falcon. Nova letala bodo službovala v romunski 86. letalski bazi v Borceaji, kjer se bodo pridružila lovcem MiG-21.

Romunija je že septembra 2013 kupila (se dogovorila za nakup) 12 rabljenih, a moderniziranih portugalskih lovcev F-16 za 181 milijonov EUR (203 milijonov USD). V ceno je vključena tudi prenova motorjev, začetna logistična podpora, usposabljanje do devetih pilotov in 75 tehnikov, dve leti podpore in nadgradnja opreme v standarda M5.2R, ob podpori Lockheed Martina.

Romunske letalske sile bodo tako imele v svoji floti 9 enosedežnih lovcev F-16AM (M je oznaka za modernizacijo) in 3 dvosedežne F-16BM. Romunija je nova bojna letala, z njimi bodo nadomestili eno eskadriljo migov 21, kupila preko podjetja C. N. Romtehnica v okviru programa Karpatski mir z dovoljenjem za prenos tehnologije s strani vlade ZDA (ker gre za ameriško letalo).

Romunske letalske sile bodo naslednje 3 lovce F-16 prevzele do decembra letos, preostale 3 pa v oktobru 2017, je sporočilo portugalsko obrambno ministrstvo. Romunija ima v svoji floti še vedno do 36 sovjetskih lovcev MiG-21, ki so nameščeni v letalskih bazah Bacău, Feteşti in Câmpia Turzii. V prihodnjih letih si želijo nakupa še ene serije nadgrajenih lovcev F-16, s katerimi bi dokončno lahko upokojili vse lovce MiG-21.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

Povezani članki