Romunija še ni pripravljena za F-35

by Urednik

ROMUNIJA BO DO PORTUGALSKE KUPILA ŠE 5 LOVCEV F-16

Že v marcu letos je romunski obrambni minister Gabriel Leş na tiskovni konferenci napovedal, da romunsko obrambno ministrstvo načrtuje nakup skupaj 36 lovcev Lockheed Martin F-16 fighting falcon za Romunske letalske sile (RoAF – Forţele Aeriene Romane), pred dnevi pa prav tako na tiskovni  konferenci v Bukarešti napovedal še, da bo država od Portugalske kupila dodatnih 5 letal F-16A /B in tako dopolnila obstoječo floto 12 F-16 block 15 MLU (9 enosedih F-16AM in 3 dvosede F- 16MM).

Leş je povedal, da so vse zahtevane dokumente že izročili Portugalski in da bo sporazum za teh pet letal podpisan najkasneje začetku prihodnjega leta. Paket bodo sestavljala štiri enoseda letala F-16A in en dvosedi  F-16B, vsi pa bodo (z izjemo enega F-16A, ki ga bodo uporabili za rezervne dele) posodobljeni na standard F-16AM/BM.

Pridobitev še petih F-16 iz Portugalske tako kompletirala 53. eskadriljo RoAF v letalski bazi Feteşti, ki bo tako popolnjena s 16 bojevitimi sokoli (fighting falcon). Po marčni napovedi bo Romunija nabavila skupaj 36 takšnih (novih ali rabljenih) letal, ki naj bi nadomestili zastarelo sovjetsko floto sicer posodobljenih (Elbit/Aerostar) lovcev MiG-21 lanceR.

Ker je očitno osredotočena vzpostavitev flote bojnih letal F-16, Romunija trenutno ni pripravljena vlagati v nakup bojnega letala pete generacije Lockheed Martin F-35A lightning II. Kot je pojasnil Gabriel Leş, ko je komentiral vključitev Romunije s strani ZDA na seznam potencialnih kupcev F-35, bi bilo to za Romune zadaj le malo “preveč”.

Romunija ima v oborožitvi še vedno 26 lovcev MiG-21 (20 enosedih prestreznikov lanceR-C in 6 dvosedih trenažnih MiG-21UM lanceR-B, ki delujejo v 71. lovski eskadrilji v Câmpia Turzii  in v 861. lovski eskadrilji v bazi Feteşti. Ker je nabava novih (ali vsaj sodobnejših) lovcev za državo prevelik finančni zalogaj, potekajo nabave počasi in z odlogi in tako pričakujejo, da bodo ‘’dobri, stari’’ migi v uporabi v Forţele Aeriene Romane vsaj še dve leti.

Pripravil: Igor Božinovski, foto: Military Forum

 

Povezani članki