Rusi bodo v odgovor na sankcije gradili off-shore cono v Črni gori

by Urednik

RUSKI ODGOVOR NA GOSPODARSKE SANKCIJE EU IN ZDA

Zaradi gospodarskih sankcij Zahoda proti Rusiji v luči Ukrajinske krize, so se nekateri ruski poslovneži odločili ustanoviti prvo off-shore cono v Evropi, v kateri bodo zbrana nekatera ruska bančna podjetja in družbe, ki se nahajajo na “črni listi” držav Evropske unije.

V Nikšiču v Črni gori so ustanovili opazovalni svet gospodarske cone “Carigrad”, vodi pa jo znani uralski politik, vodja Monarhistične partije Rusije Anton Bakov. Poleg vabila  vrsti ruskih poslovnežev naj postanejo člani opazovalnega sveta, so povabilo poslali tudi članoma črnogorske vlade: finančnemu ministru Radoju Žugiću, ministru za investicije in turizem Branimirju Gvozdenoviću, pa županu občine Nikšič Veselinu Grboviću ipd. Ustanovitelji sveta so ruski poslovneži, ki so v Nikšiču odkupili 96 hektarjev zemljišča za ustanovitev prve off-shore cone v Evropi.

“Finančna off-shore cona v Črni gori naj bi nudila velike usluge ruskim poslovnežem, postati moramo ruski Hong-Kong,” je izjavil Anton Bakov. Kot primera britanskih off-shore con je navedel Deviške in Kajmanske otoke, švicarski Liechtenstein, francoski Monako in italijanski Vatikan. “Ruski posel je prisiljen uporabljati tuje ozemlje, da bi lahko reinvestiral kapital prek off-shore con. Zgodovina namreč kaže, da brez lastnega gospodarskega mostu posel ostane ranljiv in izpostavljen dodatnim tveganjem. Spomnite se samo katastrofe na Islandiji, ko je leta 2008 ta država razglasila bankrot in nacionalizacijo bančnega sistema. Tedaj je bilo izgubljenega ogromno denarja, ki ga ruski kapital nikoli ni dobil vrnjenega. Naslednja katastrofa se je zgodila leta 2013 na Cipru, ruske družbe so tedaj prav tako veliko izgubile zaradi zamrznitve računov,” pojasnjuje Bakov.

Po njegovem mnenju je prav zaradi tega potrebno ustanoviti rusko off-shore cono, ki bo delovala v interesu Rusije in bo pod nadzorom ruskih poslovnežev ter ruskih oblasti. Če se bo projekt razvil, bodo v njem sodelovali bančni sektor in družbe, ki se nahajajo na “črni listi” držav Evropske unije.

Pripravil: B. Knific, vir: Ruska Rec, foto: You Tube

Povezani članki