Rusi ponesreči pokazali model skrivnostnega lovca 6. generacije?

by Urednik

RUSKA TV ZVEZDA RAZKRILA KONCEPT NOVEGA RUSKEGA LOVCA

Nedavno objavljen videoposnetek na ruskem državnem kanalu TV Zvezda naj bi razkrival model sodobnega ruskega hipersoničnega bojnega letala 6. generacije v brezpilotni verziji.

Rusko bojno letalo 6. generacije bo hipersonično, prvi polet pa načrtujejo v letu 20125. Tako je vsaj poročala ruska tiskovna agencija TASS v poročilu junija 2016 in navajala besede vodje direktorata vojaških letalskih programov Združene letalske korporacije (UAC) Vladimira Mihajlova, ‘’…da naj bi se letalo dvignilo pod nebo  v prvih dveh-treh letih po letu 2020. UAC prav tako pričakuje, naj bi omenjeno letalo opravilo krstni plet pred letom 2025. Mihajlov je takrat izjavil, da potekajo razvojne raziskave vključno z inženirsko zasnovo. Nekateri izvedenci menijo, naj bi projekt novega hipersoničnega letala imenovali pigeon (golob) zaradi značilnosti repne konstrukcije.

Novi lovec pigeon (golob) naj bi imel masivno dvorepo konstrukcijo, ki bo letalu omogočala, da bi lasten udarni val iz potisnih motorjev izkoristil za povečevanje vzgona letala in zmanjševanje čelnega upora. Rusko letalo 6. generacije naj bi po napovedih preseglo petkratno hitrost zvoka (5-6 macha), hitrost v križarjenju (brez uporabe dodatnega zgorevanja) pa bi bila  enaka hitrosti današnjih lovcev (seveda z uporabo dodatnega zgorevanja) med 1,5 do 2 macha.

Vrste potisnih motorjev ne omenjajo, prav tako ne najvišje hitrosti in doleta. Uradni krogi zavračajo komentarje o omenjenem posnetku na TV Zvezda, nekateri krogi pa so celo mnenja, da gre preprosto za rusko potegavščino in da je del dezinformacijske kampanje ali pa šalo ruskega vojaškega sektorja in da naj bi bil na posnetku maketa italijanskega proizvajalca modelov Italeri v merilu 1/72 z letalom MiG-37 ferret ali Testorsovega plastičnega modela istega letala v merilu 1/48.

Pripravil: B. Knific, foto: TV Zvezda

Povezani članki