Rusi za Kazahstan obnovili 20 let prizemljen helikopter Mi-26T

by Urednik

KAZAHSTANCI KUPILI NAJVEČJI TRANSPORTNI HELIKOPTER NA SVETU – MI-26T

Ruski helikopter, podjetje v okviru Oboronproma – sestavnega dela Rosteca, je kazahstanskemu ministrstvu za izredne razmere prodalo prvi težki transportni helikopter Mi-26T, ki so ga obnovili po 20-letni prizemljitvi.

Kazahstanski helikopter Mi-26T so posodobili in nadgradili v Letalskem remontnem zavodu v Novosibirsku, potem ko je bil pred 20 leti umaknjen iz vojaške uporabe. Po poletu iz Novosibirska v kazahstansko prestolnico Astana so ga sprejeli pripadniki reševalcev, ki delujejo v sestavi Ministrstva za izredne razmere Kazahstana. Gre za prvi tovrsten primer obnove helikopterja po njegovi kar dvajsetletni “prizemljitvi”, kar je obnoviteljem predstavljalo svojevrsten izziv.

kazahstanski helikopter Mi-28T

Tu-26 je največji civilni helikopter v serijski proizvodnji, najpogosteje pa ga uporabljajo za kompleksnejše zračne transporte in velike reševalne operacije. Vanj gre kar 20 ton tovora, prav tolikšen tovor pa lahko obesijo tudi na kljuko pod trupom. Prepelje lahko tudi nič manj kot 82 popolnima opremljenih vojakov, medicinska izvedenka Mi-26T pa 60 nosil. V tankerski izvedenki nosi Mi-26T približno 14 t goriva, v gasilski pa 15 t vode v obešenem  rezervoarju.

Kazahstansko ministrstvo za izredne razmere bo dobilo še en ravno takšen helikopter, ki je bil prav tako 20 let “prizemljen” in ga zdaj obnavljajo in posodabljajo v Novosibirsku.

Pripravil: B. Knific, foto: Russian Helicopter

Povezani članki