MAKS 2019: Ruski vitezi s superkrmarljivimi lovci Su-30SM

by Urednik

Z REVIJO OBRAMBA NA LETALSKI SALON MAKS 2019

Ena osrednjih atrakcij letošnjega Moskovskega letalskega salona MAKS 2019 bo akrobatska letalska skupina Ruski vitezi z “najtežjimi” letali s katerimi nastopajo na svetu, saj prazno letalo Suhoj Su-30, skupaj jih je 8, tehta nekaj manj kot 18 t, napolnjeno z dobrimi 50 odstotki goriva pa že prek 22 t, največja vzletna masa tega letala (s skoraj 10 t goriva in oborožitvijo) pa je kar 34,5 t. 

Premierni nastop ruske akrobatske letalske skupne z novimi letali Su-30SM flanker je bil pred dvema letoma v Maleziji. Potem ko člani skupine Ruski vitezi zaključili pripravo novega programa s temi supermanevrsko zmogljivimi lovci. Letala za skupino so izdelali v Irkutski letalski korporaciji pred dvema letoma, prej pa je skupina,  ustanovljena leta 1991, uporabljala letala Su-27 (4 enosedi ) in Su-27UB (2 dvoseda).

Su-30SM je posebna verzija lovca Su-30MKI in 30MKM (za Indijo in Malezijo) z usmerjenim potiskom (SM pomeni serija-modernizirana). Letalo je prepoznavno (glede na ostale lovce družine Su-27) po prednjih kanardih – predkrilcih, ki mu ob usmerjenem (vektorskem) potisku še dodatno zboljšajo manevrske zmogljivosti. Sodi med t.i. superkrmarljiva letala z usmerjenim potiskom, večjim od mase letala. V Ruske letalske sile so ga uradno sprejeli v začetku leta 2018 z odlokom predsednika Putina. Najbolj znana manevra tega letala sta kobra Pugačova in zdrs na rep, pri obeh se letalo upočasni, smisel manevra pa je ravno v tem, saj naj bi ga nasprotnikov lovec med zasledovanjem, zaradi tega naglega pojemka hitrosti prehitel in tako sam postal cilj (spredaj). Dva močna potisnika s po 123 kN (turboventilatorska motorja Saturn AL-31F) mu zagotavljata več kot dvakratno hitrost zvoka na veliki višini, v nizkem letu 1350 km/h, vzpenja pa se s hitrostjo 230m/s.

Pred dnevi pa so piloti (skupaj 10) Ruskih vitezov opravili urjenje z raketami zrak-zrak, preizkus pa je sledil nekaj dni po testu nove ruske hipersonične rakete na morju. Urjenje je zajemalo praktično prestrezanje prihajajoče rakete na višini 8 km, na višini torej, nad katero letijo komercialna letala.

NA MAKS 2019 Z REVIJO OBRAMBA

V letošnjem letu Revija OBRAMBA v sodelovanju z Between TMC pripravlja 5-dnevni ogled Mednarodnega letalskega in vesoljskega salona MAKS ter Vojaškega letalskega muzeja Monino. Izlet poteka med 28.8. in 1.9. 2019, z direktno letalsko linijo Ljubljana – Moskva – Ljubljana. Več podrobnosti najdete v priponki MAKS-2019-ogled-ponudba.

 

Video iz leta 2017  iz kabine:

 

  MAKS 2019 

OBIŠČITE MEDNARODNI LETALSKI IN VESOLJSKI SALON TER VOJAŠKI MUZEJ MONINO

28.08.2019

LJUBLJANA – MOSKVA 1250 – 1700

Zbor na ljubljanskem letališču ob 10:30, ob 12:50 let proti Moskvi. Po prihodu na moskovsko letališče transfer do hotela. Namestitev v hotelu. Nočitev.

29.08.2019

VOJAŠKI MUZEJ MONINO (Central Air Force Museum)

Po zajtrku transfer do vojaškega muzeja v bližini Moskve. Voden ogled muzeja.

Centralni muzej oboroženih sil je eden največjih vojaško-zgodovinskih muzejev na svetu. Ustanovljen je bil decembra 1919. Muzejska razstava se nahaja v 24 dvoranah in na prostem. Odseva zgodovino oboroženih sil Rusije od trenutka njihove ustanovitve naprej do danes.

Popoldanski ogled mesta z lokalnim vodičem. Zvečer prosto v mestu. Nočitev.

30.08.2019

OBISK MAKS 2019

Mednarodni letalski in vesoljski salon bo v Žukovskem že štirinajstič. MAKS 2019 bo nadaljeuje dolgoletno tradicijo združevanja vodilnih ruskih in tujih podjetij, specializiranih za vesoljsko inženirstvo, opremo in materiale. Razstava bo letos poudarila programe civilne letalske tehnike in diverzifikacijo poslovnih praks, ki jih izvajajo podjetja, dejavna v vojaško-industrijskem kompleksu, prehod na „industrijo 4.0“ in vzpostavljanje verig sodelovanja s sodelovanjem dobaviteljev iz sorodnih gospodarskih sektorjev. Poleg tega bodo udeleženci in gostje imeli priložnost razpravljati o interakciji z malimi in srednje velikimi podjetji, razvoju mednarodnih projektov in podpori izvoza.

MAKS 2019 bo predstavil nekaj globalnih premier. Dogodek bo tudi priložnost, da si ogledate spektakularno letalsko predstavo v zraku, ki je najatraktivnejša med mednarodnimi letalskimi razstavami.

Do prizorišča se bomo odpravili z javnim prevozom, ki omogoča najoptimalnejšo povezavo. Povratek v večernih urah. Nočitev.

31.08.2019

OBISK MAKS 2019

Do prizorišča se bomo odpravili z javnim prevozom, ki omogoča najoptimalnejšo povezavo. Povratek v večernih urah. Nočitev.

V primeru, da se odločite ta dan preživeti v mestu, je to v lastni režiji.

01.09.2019

MOSKVA – LJUBLJANA 0940 – 1200

Zgodaj zjutraj odjava iz hotela in transfer na letališče, od koder se bomo vrnili na ljubljansko letališče.

Cena namestitve in transferji po Moskvi: 373 € po osebi

Vključuje:

  • 4 nočitve v hotelu 4* v Moskvi v dvoposteljni sobi z zajtrkom
  • Transferji: letališče – hotel (D1), muzej Monino in ogled mesta (D2), hotel – letališče (D5)
  • Lokalni vodič in vstopnina v muzeju Monino
  • Lokalni vodič za ogled mesta
  • Kosilo na poti Monino – Moskva
  • Strokovno vodenje in organizacija izleta

Letalska karta – predvidena cena povratnega leta Ljubljana – Moskva – Ljubljana: 290 € po osebi; cena letalske karte je odvisna od dneva rezervacije in se spreminja odvisno od razpoložljivosti, zato priporočamo čim prejšnjo rezervacijo.

Dodatno:

  • Prevoz z metrojem in vlakom do letališča Žukovski na MAKS 2019
  • Vstopnica na MAKS 2019

Minimalno število potnikov je 15. V primeru manjšega števila prijav si organizator pridržuje pravico do odpovedi potovanja. O tem bodo potniki obveščeni pred pričetkom rezervacij.

Prijava in informacije:

Tel: 05 997 2222
Gsm: 041 947 468
E-mail: defensor@siol.net

Povezani članki