Rusija bo na Arktiki namestila strateške bombnike Tu-160 blackjack

by Urednik

OKREPITEV RUSKIH VOJAŠKIH ENOT NA OBMOČJU ARKTIKE

Ruska vojska bo v letošnjem letu del strateških bombnikov Tu-160 blackjack premaknila na območje Arktike, da bi zaščitila vzhodne pomorske meje Ruske Federacije, je sporočil poveljnik letalskih sil dolgega dosega Sergej Kobylash.

“Letos nameravamo premestiti (nekatere) strateške bombnike Tu-160 v Anadyr. Arktika je za Rusijo strateškega pomena, raziskujemo pa možnosti za nova letališča in druge načine obogatitve varnosti na pomorski meji,” je dejal Kobylash v intervjuju za časopis Krasnaya Zvezda (Rdeča Zvezda).

Anadyr je rusko vzhodnoarktično mesto v Sibiriji, kjer bodo v neposredni bližini na civilno-vojaškem letališču Ugolny kmalu nameščeni tudi strateški bombniki Tu-160 blackjack. Že v letu 2017 pa so ruski strateški bombniki Tu-22M prvič poleteli v Anadir in mesto Vorkuta na severozahodu Rusije. Pred tedni je Severna flota Ruske mornarica, kot so ruskim medijem zaupali nekateri vojaški viri, na območju Arktike namestila tudi novo podmorniško enoto z jedrskimi podmornicami in robotskimi podvodnimi plovili.

Ruske letalske sile imajo v svoji floti 16 strateških bombnikov Tu-160 blackjack, za katere je načrtovanaposodobitev v standard “M2“. En novozgrajeni bombnik Tu-160M2 zaključuje testiranja, še 10 novih Tu-160M2 pa je naročenih.

Pripravil: A. Knific, foto: Military photos

 

Povezani članki