Rusija bo obudila program amfibijskega letala A-42 albatros

by Urednik

AMFIBIJSKO LETALO ZA PROTIPODMORNIŠKO BOJEVANJE IN SAR

Ruska vojna mornarica bo v naslednjih letih v svojo floto dobila največje amfibijsko letalo na svetu A-42 albatros, katerega razvoj so leta 1993 ustavili, modernizirano različico pa bodo sedaj sploh prvič začeli (serijsko) izdelovati. Rusko obrambno ministrstvo načrtuje nakup treh letal.

»Gigantska leteča ladja« bo imela univerzalne bojne lastnosti, saj bo med drugim lahko zaznava in sledila jedrskim podmornicam in sodelovala v reševalnih akcijah (SAR) tudi v razburkanem morju. A-42 bo imel najsodobnejšo opremo, globinske bombe in torpede, piše časnik Izvestia.

V Sovjetski zvezi so v osemdesetih začeli razvijati amfibijsko letalo Beriev A-40 albatros (NATO: mermaid), ki bi v mornarici nadomestil letali Be-12 in Il-38. Izdelali so le eno prototipno letalo A-40, različica A-42 pa je bila predvidena za naloge iskanja in reševanja. Izdelavo drugega prototipnega letala so leta 1993 po razpadu Sovjetske zveze  ustavili, potem ko je bilo sestavljeno 70 odstotkov letala.

Albatros je največje amfibijsko izdelano letalo na svetu, ki v dolžino meri 45 metrov, največja vzletna masa letala pa je 90 ton. Letalo bo verjetno imelo dva nova propelerska motorja, ki bosta omogočila dolet do 9300 km. Na voljo bo tudi sistem za dolivanje goriva v zraku. Med nalogami iskanja in reševanja lahko pristane na vodni gladini in vanj lahko vpluje čoln z reševalci. Na krov lahko sprejme do 53 ljudi, v trupu pa je tudi soba za medicinsko pomoč.

Pripravil: A. Knific, foto: Wikipedia

Povezani članki