Rusija bo oživila gradnjo plovil na zračni blazini zubr

by Urednik

RUSKA VOJSKA SPET  POTREBUJE NAJVEČJA PLOVILA NA ZRAČNI BLAZINI

Rusija namerava oživiti gradnjo amfibijsko-desantnih plovil na zračni blazini (hovercraft) razreda zubr (projekt 12322), ki naj bi se začela že v letu 2018, poroča ruski časopis Izvestia. Potrebe po novih zubrih, Ruska mornarica trenutno uporablja le 2, se kažejo predvsem v zaprtih morjih – Črnem, Baltskem in Kaspijskem morju.

Vojaški strokovnjak Andrei Frolov je povedal, da bo nadaljevanje gradnje amfibijsko-desantnih plovil na zračni blazini razreda zubr močno dvignilo konkurenčnost ruske ladjedelniške industrije. Potrebe po velikih vojaških plovilih na zračni blazini so se pokazale predvsem v Črnem, Baltskem in Kaspijskem morju, kjer niso dovolj obstoječe manjše ruske amfibijske ladje razreda serna (skupaj 12), dyugon (skupaj 5) in ondatra (skupaj 13) za reševanje težav, s katerimi se sooča mornarice in mornarica Ruske vojske. Ob tem Frolov dodaja, da Rusija še vedno nima dovolj dobrih dizelskih motorjev, kar je privedlo do težav z desantnimi plovili razreda dyugong. Ob tem je zubr že preizkušen in se je dobro izkazal, zaradi česar je po teh plovilih na zračni blazini tudi kar veliko povpraševanja v tujini.

Do začetka leta 1990 je bilo v Sovjetski mornarici osem plovil na zračni blazini razreda zubr, ki sta si jih po razpadu Sovjetske zveze razdelili Ukrajinska in Ruska mornarica. Ukrajina je pred leti nato dve plovili prodala Kitajski. Grška mornarica pa uporabljala 4 amfibijska plovila z zračno blazino (LCAC) razreda zubr, leta 2001 so namreč sklenili zgodovinski posel z Rusijo, ko so kot prva država članica zveze Nato kupili mornariško plovilo od Rusije. Grki so 3 hovrcrafte naročili leta 2001: Kefalonija (L180) in Zakynthos (L183) sta bili kupljeni od Ruske mornarice in nadgrajeni, Ithaki (UL L 181) pa je bila do konca zgrajena v Ukrajini. Četrto plovilo, Kerkyra (L182), so začeli izdelovati junija 2004 v St. Petersburg in jo je Grška mornarica prejela v letu 2005.

Zubr (projekt 12322, NATO: pomornik) velja za največje plovilo na zračni blazini (hovercraft), dolg je 57 metrov in širok 20 metrov, ki lahko prepelje tri glavne bojne tanke ali 10 oklepnih vozil, ki skupaj tehtajo do 150 ton, hkrati pa tudi več vsaj 140 vojakov (do 500). Poganjajo ga trije veliki propelerji, plovilo pa razvije hitrost do 130 kilometrov na uro, kar je neprimerljivo med morskih plovil. Poleg tega naj bi bil zubr neviden za radarske sisteme, saj plovilo med hitro plovbo naredi velikanski oblak razpršene vode, ki “zamegli” obris na radarskih zaslonih.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki