Rusija bo potrebovala dve leti za nadomestitev ukrajinskih delov

by Urednik

RUSIJA BO V DVEH LETIH IN POL RAZVILA SVOJE KOMPONENTE ZA VOJAŠKO INDUSTRIJO

Rusija pripravlja odgovor na nastale vrzeli v industrijskih vezeh z Ukrajino in o možnih sankcijah zahoda proti ruskim obrambnim podjetjem. Ukrajinska podjetja, ki dobavljajo dele in sisteme za ruske oborožitvene sisteme, so namreč večinoma že prekinila sodelovanje z Rusijo.

Ruski predsednik Vladimir Putin je pozval Ukrajino, naj dolgoročno ostane zanesljiv partner na področju vojaško-tehničnega sodelovanja z Rusijo. Napovedal pa je tudi že organizacijo lastne proizvodnje komponent, ki jih proizvajajo ukrajinska podjetja, hkrati pa tudi, da bodo zagotovili finančna sredstva za preseljevanje ukrajinskih znanstvenikov v Rusijo. “Dobrodošli v Rusiji,” je Putin pozval strokovnjake iz ukrajinske obrambne industrije. Putin je ukrajinske strokovnjake v svoji izjavi tako povabil naj se preselijo v Rusijo, kjer bodo prejeli dostojne plače in stanovanja ter vsa potrebna sredstva za ponoven razvoj komponent.

Ukrajinska kriza je rusko industrijo “udarila” iz dveh smereh: prvič, ko so ukrajinski dobavitelji nehali dobavljati sestavne dele; in drugič zaradi sankcij ZDA in EU proti ruskim podjetjem. Škoda zaradi tega pa je verjetno precejšnja za podjetja v ruski obrambni, jedrski in raketni industriji.

Putin je že napovedal, da bo Rusija lahko nadomestila uvoz ukrajinskega vojaškega blaga v obdobju dveh let in pol, če pride do dokončne prekinitve sodelovanja. Za organizacijo razvoja in proizvodnje pa naj bi Rusija porabila dobršen del proračunskih sredstev, vendar naj bi se v proračunu Rusije našel denar za to, so zapisali pri VPK Russia.

Ruska vojaška industrija - proizvodnja letal Jakovljev Jak-130

Ruski minister za industrijo in trgovanje Denis Manturov je že komentiral izjavo ruskega predsednika. Dejal je, da so že začeli razvijati komponente za motorje za srednje helikopterje, ki jih je jih v Ukrajini izdelovalo podjetje  Motor-Sich, vendar da bodo potrebovali vsaj 2 leti za popolno samooskrbo. Komponent za motorje transportnih helikopterjev Mil Mi-26 pa naj bi imeli dovolj do zagona lastne proizvodnje.

Po njegovem mnenju pa naj ne bi bilo težav z motorji za šolske reaktivce za Jak-130, saj motorje proizvajajo tudi v Rusiji.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki