Rusija bo razvijala novega lovca 5. generacije

by Urednik

RUSIJA BO DOPOLNILA FLOTO LOVCEV SUHOJ T-50 Z LAHKIMI LOVCI

Rusija bo kmalu začela razvijati prototip novega lahkega naprednega lovca, ki bo dopolnil “stealth” lovca 5. generacije Suhoj T-50 PAK-FA.

Včeraj je uradni vladni predstavnik v Moskvi sporočil, da bo Rusija kmalu začela razvijati prototip novega naprednega lahkega lovca, ki bo po taktični plati dopolnil lovca 5. generacije Suhoj T-50.

Novo letalo, predvidoma tudi 5. generacije (“nevidno”) naj bi bilo cenejše in lažje za vzdrževanje, vendar bo imelo bojne zmogljivosti in manevrirne lastnosti primerljive večjim lovcem (T-50). To naj bi bil nekakšen naslednik letala MiG-29, ki so ga že sprojektirali in ga poimenovali MiG-I-2000 (na sliki).

“Razvoj lovca lahkega razreda je že vključen v sedanji program javnega naročanja orožja. Lovec bo razvit,” je dejal podpredsednik vlade Dmitrij Rogozin.

Rogozin, ki nadzira rusko obrambno in vesoljsko industrijo, je dejal, da je v tujini večje povpraševanje po tovrstnih letalih, v primerjavi z bolj naprednimi in večjimi letali, kot at SU- 30 in T-50 PAK-FA. Lahki lovci pa so zelo koristni tudi kot trenažna letala (tudi za pilote T-50), predvsem zaradi nižje cene in stroškov letenja z njimi.

Rogozin, ki je prvi izrazil idejo o razvoju drugega lovca 5. generacije že v februarju 2012, je včeraj tudi dejal, da je Rusija vedno imela vsaj dve vrsti taktičnih lovcev, ki sta na splošno dopolnjevala drug drugega. Najnovejši primer je par lovcev MiG-29 in Su-27.

Ruski lovci MiG-29 in Su-27

Ruski letalski akrobatski skupini Striži (MiG-29, rdeč rep) in Ruski vitezi (Su-27, moder rep)

Rogozin pa v izjavi ni navedel, kateremu od dveh ruskih glavnih oblikovalcev vojaških letal – MiG ali Suhoj – bo dodeljen razvoj novega lahkega lovca.

Rusija trenutno razvija “nevidno” letalo Suhoj T – 50, znan tudi kot projekt PAK – FA, ki bo tvoril jedro prihodnjih lovskih letal flote Ruskih letalskih sil. Pričakujejo, da bodo ta letala operativna leta 2016.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

VIDEO: Ruske letalske sile nad Moskvo

Povezani članki