Rusija bo razvijala novega prestreznika MiG-41

by Urednik

VRNITEV VEČ KOT 100-IH LETAL MIG-31, NOVI MIG-41 PA BO LETEL S HITROSTJO 4-ih MACHOV

Ruski državni odbor za obrambo je sporočil, da se je Rusija odločila na osnovi prestreznika MiG-31 razviti novo bojno letalo MiG-41, ki bo lahko letelo s hitrostjo več kot 4 mache.

Generalštab Ruske vojske je že podpisal dokument o  raziskovalnem delu na  projektu letala MiG-41, ki bo ohranil vse značilnosti prestreznika MiG-31. Ob tem so sporočili tudi, da se je Rusija odločila ponovno vrniti več kot 100 letal MiG-31 v operativno stanje. Letala, ki so bila sedaj v rezervi, bodo popravili in modernizirali ter vrnili v oborožene sile. Ruska mornarica ima v svoji floti več kot 30 letala MiG-31, Ruske letalske sile pa več kot 250 letal različnih verzij, operativnih pa naj bi jih bilo vsaj 120. Letalski proizvajalec Mikojan-Gurjevič je od leta 1981 do leta 1994 izdelal okoli 500 prestreznikov MiG-31, poleg Rusije pa jih uporablja še Kazahstan (29).

MiG -31 foxhound je namenjen za prestrezanje in uničenje ciljev v zračnem prostoru na zelo nizki, nizki, srednji in visoki nadmorski višini. Deluje lahko tako podnevi kot ​​ponoči in v slabih vremenskih razmerah. Skupina štirih prestreznikov MiG -31 je sposobna nadzirati zračni prostor v radijo 800-900 km. Prvotno so bila letala MiG-31 namenjena za prestrezanje vodenih izstrelkov na vseh višinah in hitrostih.

Prestreznik MiG-31

MiG-31 je tudi najhitrejše prestrezniško letalo na svetu, ki lahko doseže hitrost več kot 2,8 macha (za primerjavo: strateško nadzvočno izvidniško letalo Lockheed SR- 71 doseže hitrost 3,2 macha).

O hitrosti novega prestreznika MiG-41 pa je spregovoril tudi testni pilot  Anatolij Kvochur, ki trdi, da bo novi MiG-41 lahko presegel hitrost 4 do 4,3 mache.

Pripravil: A. Knific, foto: Airliners, Military Photos

.

Strmoglavil najhitrejši prestreznik MiG-31

V Rusiji je v regiji Primorye na Daljnem vzhodu strmoglavil prestreznik MiG-31 foxhound, pilot in kopilot Ruskih letalskih sil sta nesrečo preživela.

.

Povezani članki