Rusija bo Sirsko vojsko oborožila z raketnimi sistemi S-300

by Urednik

HITER RUSKI ODZIV NA SESTRELJENO LETALO IL-20 IN IZRAELSKE ZRAČNE NAPADE

V naslednjih dveh tednih bo Sirska vojska dobila ruske raketne sisteme zračne obrambe S-300, da bi okrepila svoje bojne sposobnosti po nedavni sestrelitvi ruskega transportnega letala Ilyushin Il-20 v Siriji, je dejal ruski obrambni minister Sergei Šojgu.

“Sodobni zračnoobrambni sistem S-300 se bo sirskim vojaškim silam dobavil v roku dveh tednov. Sposoben je prestrezati letalske sisteme na razdalji več kot 250 kilometrov, hkrati pa lahko prestreza več zračnih ciljev,” je dejal Šojgu. Namenjen je uničevanju letal, helikopterjev, brezpilotnikov in balističnih raket kratkega ter srednjega dosega.

Raketni sistemi S-300 bodo močno okrepili sirske zračnoobrambne bojne sposobnosti zaradi boljšega radarskega sistema in višje hitrosti streljanja v primerjavi z že precej zastarelimi sistemi S-200, ki jih sedaj uporabljajo.

“Poudaril bom: na zahtevo izraelske strani smo leta 2013 prekinili dobavo sistemov S-300, ki so bili pripravljeni na transport, Sirska vojska pa se je na njih že usposabljala. Zdaj se je situacija spremenila in mi nismo krivi za to,« je dejal Šojgu. Rusija je sicer že prejšnji mesec naznanila, da bo sisteme S-300 predala Sirski vojski, takoj po zahodnih vojaških napadih na Sirijo.

“Poveljniška mesta sirskih zračno-obrambnih sil bodo opremljena z avtomatiziranimi nadzornimi sistemi, ki se dobavljajo le Ruski vojski. To bo omogočilo centraliziran nadzor nad vsemi silami in viri sirske zračne obrambe, spremljanje stanja v zraku in zagotovitev operativnega izdajanja ukazov. Najpomembneje pa je, da sirski zračni obrambi zagotovimo identiteto vseh ruskih letalnikov, “je dejal Šojgu.

Po nekaterih informacijah je Rusija prve raketne sisteme S-300 že prepeljala z letali v rusko zračno bazo Hejmim v Siriji. Sedem ruskih vojaških letal Ilyushin Il-76 je namreč 22. septembra pristalo v tej bazi in velika možnost je, da so dostavili prav zračnoobrambne sisteme S-300.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

Povezani članki