Rusija bo v Kirgizistan poslala dodatne suhoje Su-25 frogfoot

by Urednik

RUSIJA KREPI SVOJ POLOŽAJ V AZIJI – V TADŽIKISTANU IN KIRGIZISTANU 

Rusija bo v letu 2014 v svojo vojaško bazo v Kirgizistanu (Kirgizija) poslala dodatna štiri letala Suhoj Su- 25 frogfoot, je včeraj sporočil predstavnik ruskega centralnega vojaškega distrikta.

“Enota moderniziranih lovskih bombnikov Su- 25SM frogfoot bo letos napotena v rusko letalsko oporišče v Kirgizistanu,” so sporočili v izjavi. Napotitev novih letal v Kirgizistan je odredil obrambni minister Sergej Šojgu.

Lovske bombnike Su- 25SM, ki se uporabljajo predvsem za napade na tleh, so nadgradili z naprednimi sistemi za nadzor ognja in navigacijskimi sistemi. Ob tem lahko so modernizirali tudi nosilce oborožitve, ki lahko nosijo razširjeno paleto orožja v primerjavi z osnovnim modelom Su -25.

Ruske letalske sile so v Kirgizistanu nameščene v zračni bazi v Kantu, ki je oddaljen približno 20 kilometrov od prestolnice Biškek. Ruske sile v kirgizijski letalski bazi delujejo že oktobra 2003 in delujejo v skladu z dogovorom med državama o  kolektivni varnosti.

V bazi Kant je trenutno nameščenih osem letal Su- 25 in dva helikopterja Mi-8, kot tudi več kot 400 tehničnega osebja Ruske vojske.

Zemljevid zahodne Azije

Moskva in Biškek sta septembra lani podpisali sporazum o podaljšanju uporabe vojaškega oporišča Kant in drugih ruskih vojaških objektov v Kirgiziji vsaj do leta 2032, z možnostjo podaljšanja za pet let. Podobno podaljšanje so sklenili tudi s sosednjim Tadžikistanom, več o tem pa smo pisali v spodnji novici.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Je Rusija za najem vojaških baz in prisotnost Ruske vojske v Tadžikistanu vse do leta 2042 plačala 250 milijonov USD ali bo gostovanje “skoraj brezplačno”?

Povezani članki