Rusija bo v Siriji testirala najsodobnejše palubne helikopterje Ka-52K

by Urednik

RUSKA LETALONOSILKA ADMIRAL KUZNJECOV OD OKTOBRA NA BLIŽNJEM VZHODU

Rusko letalonosilko Admiral Kuznjecov (Kuznetsov) pripravljajo za vplutje v Sredozemsko morje ob obale Sirije. Cilj plovbe je preverjanje dejanskih bojnih zmogljivosti te ladje in letalske jurišne skupine, nameščene na njej, vključno z novimi ruskimi palubnimi bojnimi helikopterji Ka-52K “katran”. Palubno letalstvo Admirala Kuznjecova – hkrati letalonosilke in križarke, se bo vključilo v sirsko kampanjo v obdobju od oktobra 2016 do januarja 2017.

Izplutje Admirala Kuznjecova je načrtovana akcija preverjanja ruskih oborožitvenih sistemov, zatrjuje glavni urednik ruskega časopisa “Arsenal Očetovstva” Viktor Murahovski. Napotitev letalonosilke – križarke pomeni preizkus operativno-taktičnih zmogljivosti ter usposobljenosti udarne palubne letalske skupine, kajti Rusija še nikoli doslej ni uporabila letalonosilke v dejanskih vojnih pogojih, še poudarja Murahovski.

Trenutno je na ladji 15 palubnih lovcev Su-33 in MiG-29K/KUB in deset helikopterjev Ka-52K, Ka-27 in Ka-31. Naloga palubne letalske skupine bo zagotovitev zračne obrambe ruskih Letalsko-vesoljskih sil in nudenje podpore sirski vladni vojski v protiterorističnem boju. Zmogljivosti letalske palubne skupine za uničevaje kopenskih ciljev so omejene, tako da ni pričakovati novega prelomnega momenta v sirski operaciji. Odločilno vlogo v vojni proti teroristom bodo imele še naprej Asadove enote, meni Murahovski, ki je tudi ovrgel verzijo nekaterih ruskih medijev, češ da bo letalonosilka – križarka vključena v bojna delovanja prej, preden je bilo načrtovano in da gre za povračilni odgovor po sestrelitvi ruskega jurišnega helikopterja pri Palmiri.

 

 Palubni bojni helikopter Ka-52K „katran”
Posadka: 2;
Največja vzletna masa:  12.000 ton;
Največja hitrost: 300 km/h;
Bojni radij: 460 km;
Osnovna oborožitev: 30-mm top 2A42, protitankovski raketni sistem “vihor” (s 460 izstrelki);
Dodatna oborožitev: nevodeni reaktivni izstrelki, nosilci topov, rakete zrak-zrakR-73 in “igla-V”, rakete H-25ML, nevodene rakete “zrak-zemlja”.

Plovba “Admirala Kuznjecova” bo hkrati ognjeni krst za ruske helikopterje Ka-52K “katran”. Gre za palubno izvedenko bojnega helikopterja Ka-52 aligator s posebno protirjavno (protikorozijsko) barvno zaščito in zložljivimi kraki obeh glavnih rotorjev, razvili so jo za uporabo na desantnih ladjah razreda mistral. Rusija pa bojne helikopterje Ka-52 aligator že uporablja v sirski vojaški operaciji, prve bojne aktivnosti tega helikopterja pa so zabeležili v začetku letošnjega aprila. Bojne zmogljivosti kopenske in palubne verzije Ka-52 naj bi se ne razlikovale, ima pa drugačen sistem navigacije, ki mu omogoča letenje nad morsko površino in olajšuje vzletanje in pristajanje na palubi.

Ker je francoske desantne ladje razreda mistral, ki jih Francija po nasvetu Nata ni prodala Rusiji, zatem kupil Egipt, je slednja država zatem od Moskve kupila kar 50 palubnih bojnih helikopterjev Ka-52 katran. Po mnenju nekaterih ruskih vojaških izvedencev bo uporaba palubnih Ka-52K v Siriji hkrati tudi izvrstna promocija tega helikopterja v smeri prodaje na oborožitvenem svetovnem trgu.

 

  Ruska letalonosilka “Admiral Kuznjecov”  (Kuznetsov)
Posadka:  1.960;
Izpodriv: 60.000 ton;
Največja hitrost:  29 vozlov (29 navtičnih milj, 1 navtična milja ​= 1.852 m);
Oborožitev: 12 protiladijskih raket 4K80 “granit”; 24 lanserjev zračno-obrambnega raketnega sistema “kinžal” (192 raket); 8 zračno-obrambnih raketno-artilerijskih sistemov 3M87 “kortik” (256 raket); 2 protitorpedna sistema RBU-12000 “udav” (60 globinskih bomb); šest 30-mm šestcevnih avtomatskih ladijskih artilerijskih orožij AK-630;
Letalska skupina (po projektu): 26 lovcev Su-27K (Su-33) ali MiG-29K ter helikopterjev Ka-52K, Ka-27 in Ka-31.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki