Rusija bo začela razvijati nove vojaške hovercrafte

by Urednik

HOVERCRAFTI NOVE GENERACIJE ZA AMFIBIJSKO-DESANTNE LADJE RAZREDA MISTRAL

V Rusiji bodo začeli razvijati novo plovilo na zračni blazini (hovercraft) srednjega velikostnega razreda. Z njimi bodo verjetno nadomestili hovercrafte razreda tsaplya (projekt 1206, murena), uporabljati pa jih nameravajo tudi na amfibijsko-desantnih ladjah Vladivostok in Sevastopol razreda mistral, ki jih bodo dobili v letih 2014-2015 (če bo dobava iz Francije potekala brez zapletov).

Ruska vojska v svojem programu posodobitve oborožitve do leta 2050 načrtuje uporabo več plovil na zračni blazini srednjega velikostnega razreda. Težava tega projekta (zaenkrat še brez oznake) pa se skriva predvsem v pogonskih agregatih, saj so te za Rusijo razvijali in proizvajali v Ukrajini. Razvoj novega ruskega motorja pa je že začelo rusko podjetje NPO Saturn iz Rybinska, ki proizvaja predvsem letalske pogonske sklope. Rusi načrtujejo, da bodo do leta 2017 predstavili tako pogonski agregat kot novi hovercraft.

11 hovercraftov razreda tsaplya (projekt 1206, murena) je Rusija upokojila do leta 1995, medtem ko Severnokorejska mornarica po nekaterih podatkih še uporablja 3 plovila. Vsekakor je za Rusijo pomemben projekt razvoja novega hovercrafta tudi iz vidika povezave s Krimskim polotokom.

Novo rusko vojaško plovilo na zračni blazini bo dolg okoli 30 metrov, širok 15 metrov, polno obremenjen pa naj bi tehtal okoli 150 ton (podobne karakteristike kot pri hovecraftu razreda tsaplya). Ruska vojska sicer še vedno uporablja tudi vojaške hovecrafte razreda zubr (projekt 1232, pomornik), ki z dolžino 57 m, širino 25 m in izpodrivom 550 ton veljajo za največje na svetu.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Ruski hovercrafti razreda tsaplya

Povezani članki