Rusija in NATO nadaljujeta dialog

by Urednik

ČLANICE PAKTA NATO IN RUSIJA O RAZMERAH NA KRIZNIH ŽARIŠČIH

Na sestanku Sveta Rusija – NATO na ravni ministrov za zunanje zadeve, ki je bil 4. decembra v Bruslju, so govorili o Siriji, Ukrajini, Iranu in številnih drugih vprašanjih. Vodja ruske diplomacije Sergej Lavrov je bil v celoti zadovoljen z rezultati srečanja, vendar pa je postavil vprašanje, zakaj generalni sekretar Nata odgovarja na vprašanja, ali lahko Ruska vojska vstopi v Ukrajino.

Rusija in NATO sta sicer sprejeli skupno izjavo, ki podpora prizadevanja ZN in Organizacije za prepoved kemičnega orožja o uničevanju sirskega arzenala kemičnega orožja.

Na seji so pregledali rezultate sodelovanja zavezništva z Rusijo v tem letu. Tako so na primer pripravili sistem za zgodnje odkrivanje in spremljanje letal, ki niso podrejena poveljstvom na tleh, torej tistih, ki so jih ugrabili teroristi. Gre za precejšnjo okrepitev varnosti na liniji stika držav, članic Nata in Ruske federacije. Prav tako obe strani pripravljata tehnično zapleten projekt detektiranja eksplozivnih sredstev z razdalje (“standeks”), namenjenim protiterorističnemu boju na krajih, kjer se zbirajo množice ljudi.

Nadaljevalo se je s sodelovanjem v Afganistanu na osnovi resolucije 1368 Varnostnega sveta OZN, v okviru katerega je bil zagotovljen tranzit tovorov Mednarodnih sil za varnostno pomoč (ISAF) iz Afganistana in v Afganistan. Prav tako so izvedli tudi usposabljanje med katerim so uslužbence pravosodnih organov Afganistana, Pakistana in držav Srednje Azije seznanjali z metodami boja proti nezakoniti trgovini z drogami. Do konca oktobra je ta usposabljanja končalo nad 3000 ljudi iz sedmih držav.

Za rusko stran je bilo pomembno usposabljanje pilotov in posadk za oskrbovanje helikopterjev Mi-17 in Mi-35, ki predstavljajo osnovo helikopterskih sil te države, nadaljevala se je tudi dobava rezervnih delov za helikopterje. V aprilu je v Rusiji začela usposabljanje prva skupina tehnikov, do sedaj so usposobili skupaj 40 afganistanskih strokovnjakov.  V nartih za leto 2014 naj bi afganistanske sile leta 2014 nadaljevale formiranje sil in sredstev za medicinsko evakuacijo.

Med novimi usmeritvami sodelovanja Rusije z Natom moramo izpostaviti dogovor o koordinaciji delovanj kot odgovor na ogrožanje varnosti diplomatskih predstavništev v državah, ki jih zajame kriza. Pričakujejo preizkusni projekt uničevanja zastarelega ruskega streliva v Kaliningrajskem okrožju.

Pripravil: B. Knific, vir: Ruska Rec, foto: Google

Povezani članki