Rusija in zveza NATO obnovili stike

by Urednik

NATO IN RUSIJA VZPOSTAVILI KANAL ZA HITRO KOMUNIKACIJO (“RDEČI TELEFON”)

Nemški zunanji minister Frank-Walter Steinmeier (SDP – 2005-2009 in od 2013 -) je še pred vojaško parado ob Dnevu zmage (9.5.2015) potrdil, da so stiki oz. komunikacija med zvezo Nato in Rusijo ponovno vzpostavljeni, poroča ruska Gazeta. Odnosi med zvezo Nato in Rusijo so se močno poslabšali spomladi 2014 ob začetku ukrajinske krize.

Kot pravi Steinmeier, je zelo zadovoljen, da se bo ponovno nadaljevala izmenjava vojaških informacij, kar je zelo pomembno za obe strani. Izmenjava informacij – komunikacija je še zlasti nujna, saj se določene informacije interpretirajo napačno. Zaradi ukrajinske krize sta obe st4rani intenzivirali vojaške vaje in zato je potrebna “neposredna linija”, je še poudaril Steinmeier, ki se je osebno zavzel za obnovo komunikacije med zavezništvom in Rusijo.

Kot je v prvih dneh maja 2015 zapisal nemški Frankfurter Allgemagne Zeitung sta Nato in Ministrstvo za obrambo Rusije vzpostavili kanal za hitro komunikacijo – “direktno linijo”, kot v času hladne vojne, da bi v primeru naraščajočih napetosti vojaška poveljstva lahko takoj reševala novonastale probleme.

Poveljujoči zavezniškim silam v Evropi, general Philip Breedlov je 1. maja 2015 izjavil, da Rusije ne obravnava več kot partnerja, saj naj bi Rusija spremenila pravila in principe, ki že več desetletij predstavljajo temelj varnosti v Evropi.

Pripravil: B. Knific, foto: Wikipedia

Povezani članki