Rusija Iraku dobavila še šest lovcev Su-30K

by Urednik

IRAŠKE LETALSKE SILE SE KREPIJO

Direktor Centra za analizo svetovne vojaške trgovine Igor Korotchenko pravi, da naj bi Iraku dobavili šest lovcev Su-30K, ki so jih servisirali v Belorusiji. Iraški predsednik Maliki je že pred časom potrdil, da je Irak nabavil določeno število rabljenih bojnih letal Su-30K, navajajo RIA Novosti. Najbrž je tudi šest že dobavljenih letal iz tega sklopa, gre pa za letala, servisirana v 558. servisnem obratu v Baranovičih v Belorusiji.

Sprva so sicer poročali, da naj bi teh 6 ruskih bojnih letal Suhoj Su-30 dobil Iran v zameno za 3 letala Su-25UBKM in štiri Su-25KM, ki so 1. julija 2014 prispela na iraško letališče Imam Alija, skupaj z desetimi piloti Iranskih letalskih sil. Zamenjavo so verjetno vpletene preklicale zaradi nujnih potreb Iraških letalskih sil.

Iraški mediji so že pred tem (24. julija 2014) sporočili “neverjetno” novico, da naj bi Iran v Irak poslal kar 88 bojnih letal znamke Suhoj, vendar glede na poteke dogodkov je jasno, da je šlo le za propagando.

Vodilni ruski vojaški analitik Igor Korotchenko pravi, da gre za skupaj 18 letal Su-30K, ki jih je uporabljala Indija,skladno s pogodbo pa so jih potem vrnili Rusiji, ki jih je dala na remont v Belorusiji. Od skupaj 18 letal naj bi jih 12 dobavili Angoli, preostalih šest pa torej Iraku. Po Korotchenkovem mnenju Irak urgentno potrebuje letala za boj proti teroristični skupini ISIS.

Lovca Su-30K - Indijske letalske sile

Že pred dnevi smo poročali, da je v Irak v soboto 28. junija 2014 prispelo prvih pet ruskih jurišnih letal Suhoj Su-25, nekaj dni za tem, pa se je medijem oglasil tudi Korotchenko, ki je dejal, da bi Iraška vojska potrebovala vsaj 30 bojnih letal, da bi premagala pripadnike teroristične militantne skupine ISIS (del al Kaide – Islamic State in Iraq and the Levant/Syria). Prejšnji teden pa so iz Pentagona sporočili, da bodo dobavo lovcev F-16 za Iraške letalske sile preložili za nekaj časa.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Sorodne novice:

Irak potrebuje vsaj 30 letal SU-25 da zaustavi napade ISIS-a

Iraška vojska bi potrebovala vsaj 30 jurišnih letal Suhoj Su-25, da bi premagala pripadnike teroristične militantne skupine ISIS, največja težava pa je pomanjkanje pilotov.

Povezani članki