Rusija je sodelovala pri razvoju kitajske fregate razreda type 054

by Urednik

KITAJSKA “REKORDNO HITRO” RAZVILA FREGATO TYPE 054B

V začetku marca so ruski vojaški analitiki sporočili, da je bila kitajska najnaprednejša večnamenska fregata type 054B razvita s pomočjo ruskih strokovnjakov.

Kitajska mornarica je v letu 2007 dobila prvo “stealth” fregato razreda type 054A (NATO: jiangkai II), skupaj pa jih bodo uporabljali kar 24 (sedaj aktivnih 18). Gre za 134 metrov dolgo fregato z izpodrivom 4000 ton, ki doseže hitrost 27 vozlov in je oborožena s sistemi za protiladijsko ter protipodmorniško bojevanje, na krovu in v hangarju pa je prostor za palubni helikopter  Kamov Ka-28 ali Harbin Z-9C.

V letu 2013 pa je mornarica kitajske Ljudske osvobodilne vojske (PLA) napovedala še novo različico fregate, ki so jo poimenovali type 054B, o kateri pa je bistveno manj podatkov – imela naj bi okoli 5.000 ton izpodriva (verjetno veliko daljša) in več prostora za oborožitvene sisteme. Poleg še izboljšanih sistemov za protipodmorniško in protiladijsko bojevanje, bo oborožena tudi s protiletalskimi izstrelki.

Novo fregato type 054B so Kitajci razvili precej hitro, saj se je konstrukcijski proces začel v letu 2009 in proizvodnja prototipne ladje pa v letu 2012, kar je dve do tri leta manj kot pri kateri koli drugi vojaški ladji, ki so jo razvili na Kitajskem. Kitajski strokovnjaki so dejali, da je bila to posledica zaskrbljenosti zaradi ozemeljskih sporov v zvezi z otoki v Južnem kitajskem morju. Vendar pa ruski analitiki trdijo, da se razlog za to skriva v pomoči ruskih strokovnjakov. Obstaja velika verjetnost, da Rusi pri novi kitajski fregati preizkušajo nekatere rešitve, ki bi jih nato uporabili pri razvoju svojih radarsko slabo zaznavnih (stealth) fregat.

Kitajska vojska načrtuje prvo serijo 20-ih fregat razreda type 054B, ki jih bodo sočasno proizvajali v kar štirih ladjedelnicah – Whampoa, Hudong-Zhonghua, Wuchang in Dalian. Nova ladja je trenutno v zaključni fazi razvoja in je že pripravljena za proizvodnjo. Kitajska mornarica naj bi skupaj naročila 40 novih fregat type 054B, za katere naj bi porabili 8 milijard USD.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki