Rusija namestila najhitrejše prestreznike MiG-31 na Arktiki

by Urednik

RUSIJA NA SEVER POŠILJA PRESTREZNIKE MIG-31

Rusko obrambno ministrstvo je prestreznike dolgega dometa MiG-31 namestilo v arktično oporišče Rogachyovo na otoku Nova Zemlja (Novaya Zemlya), od koder bodo branili Rusijo pred morebitnimi napadi iz severa.

Eskadrilja letal MiG-31 je glavni element v razvoju ruskega protiraketnega obrambnega sistema, saj lahko prestreže ne le napad letal, ampak tudi rakete z jedrskimi konicami vse od Barentsovega morja do obale morje Laptev.

Vojaški analitik Anatolij Tsyganok pravi, da ima MiG-31BM doseg 1450 km (900 milj) z lastnim gorivom, domet pa se lahko podaljša do 5.400 km (3.355 milj) z dotakanjem goriva v zraku. Čeprav Rusija nima celotne radarske pokritosti v svojih severnih območjih, je še pojasnil, lahko dvosedežni MiG-31 prestreže cilje do oddaljenosti 200 km (124 milj), zahvaljujoč svojim naprednim radarjem in raketam dolgega dosega.

Letalo MiG-31 je najhitrejši lovec-prestreznik na svetu in je bil pred meseci predmet obsežne nadgradnje v različico MiG-31BM. Posodobljena različica se ponaša z nadgradnjo letalskih in digitalnih podatkovnih povezav, novim radarjem, večbarvnimi zasloni v kokpitu in boljšim sistemom za nadzor ognja, ki lahko hkrati spremljali do 10 ciljev naenkrat.

V oporišču Rogachyovo je imela Rusija od leta 1993 do sedaj nameščeno eskadriljo lovcev Suhoj Su-27.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

VIDEO: Prestreznik MiG-31

Povezani članki