Rusija odpovedala vojaške transportne lete zvezi Nato

by Urednik

UKRAJINSKI ANTONOV BO PREVZEL VSE TRANSPORTNE POLETE

Ukrajinski letalski prevoznik Antonov Airlines je zvezi NATO ponudil pomoč pri letalskem transportu opreme, potem ko je sredi aprila 2018 ruski letalski prevoznik Volga-Dnepr napovedal konec sodelovanja s Severnoatlantskim zavezništvom. Vojaško opremo zavezništva bi Ukrajinci lahko po novem vozili tudi z največjim transportnim letalom na svetu An-225 mriya

Ruski letalski prevoznik Volga-Dnepr ima z zvezo Nato že vse od leta 2006  sklenjeno pogodbo, ki jo vsako leto obnavljajo, na njeni osnovi pa s transportnimi letali Antonov An-124 ruslan zagotavlja transport velikih in težkih tovorov po zraku. Volga-Dnepr sicer “čarterske” tovorne polete ponuja zvezi Nato skupaj z ukrajinskim prevoznikom Antonov Airlines, skupaj pa ponujata 6 letal An-124.

Sedanja pogodba poteče konec leta 2018, uprava prevoznika Volga-Dnepr pa je napovedala, da se ne bo javila na prihodnji razpis. Po besedah vodstva prevoznika naj bi se podjetje postopoma popolnoma umaknilo s trga vojaških logističnih prevozov, razlog pa se verjetno skriva tudi v vse slabših političnih odnosih med Rusijo in Zahodom.

Kot kaže bo Antonov Airlines skušal s svojo floto velikih transportnih letal, ki šteje eno letalo An-22, sedem An-124 in eno An-225, zakrpati vrzel po umiku ruskega prevoznika iz Natovega programa strateškega zračnega transporta (SALIS), ki je zaživel zaradi težav pri razvoju in dobavah evropskega transportnega vojaškega letala Airbus A400M. Antonov An-124, ki so ga razvili v času Sovjetske zveze, ima večjo tovorno zmogljivost kot A400M, kar omogoča tudi prevoz helikopterjev in tankov, zaradi česar je nujno potreben za čezmorske misije, zlasti v afriški regiji.

Nato je ob ruski napovedi o prekinitvi sodelovanja napovedal skupno iskanje rešitve za vse prizadete članice, da bodo lahko tudi po januarju 2019 prevažale težko vojaško opremo na misije po vsem svetu. V program SALIS je vključeno deset držav članic zveze Nato – Nemčija, Francija, Belgija, Češka, Madžarska, Luksemburg, Norveška, Poljska, Slovaška in tudi Slovenija.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki