Rusija odstopa od Pogodbe o odprtem nebu …

by Urednik

… POTEM KO SO ZDA ODSTOPILE OD POGODBE NOVEMBRA 2020

Rusija je sredi januarja začela postopke za odstop od Pogodbe o odprtem nebu (Treaty on Open Skies), je sporočilo rusko zunanje ministrstvo, sprožilo pa ga je “porušeno ravnovesje” potem, ko so ZDA odstopile od te pogodbe v novembru 2020. “Ko bodo postopki končani, bodo poslana obvestila depozitarjem pogodb,” je še zapisalo rusko zunanje ministrstvo.

Umik ZDA od Pogodbe o odprtem nebu novembra lani je “uničil ravnovesje interesov (podpisnikov), doseženo ob podpisu pogodbe, povzročil hudo škodo njenemu delovanju in spodkopal vlogo Pogodbe o odprtem nebu kot ukrepa za krepitev zaupanja in varnosti,” je zapisalo rusko zunanje ministrstvo v izjavi, v kateri napoveduje, da bodo začeli formalni postopek za odstop od pogodbe.

Ko so ZDA maja lani napovedale svoj načrt umika, je Trumpova administracija za to krivila Moskvo in trdila, da je ameriškim letalom prepovedala letenje nad občutljivimi območji ruskega ozemlja. Rusko zunanje ministrstvo je ob tem zatrdilo, da gre za “umetno pretvezo”.

Pogodba o odprtem nebu je bila podpisana leta 1992 in je začela veljati leta 2002. Pogodba vzpostavlja program neoboroženih letalskih nadzornih letov po celotnem ozemlju njenih udeleženk. Opazovalni leti se izvajajo nad ozemlji ZDA, Kanade, evropskih držav in Rusije.

35 držav pogodbenic Pogodbe o odprtem nebu so: Belorusija, Belgija, Bosna in Hercegovina, Bolgarija, Kanada, Hrvaška, Češka, Danska (vključno z Grenlandijo), Estonija, Finska, Francija, Gruzija, Nemčija, Grčija, Madžarska, Islandija, Italija, Kazahstan, Latvija, Litva, Luksemburg, Nizozemska, Norveška, Poljska, Portugalska, Romunija, Ruska federacija, Slovaška, Slovenija, Španija, Švedska, Turčija, Ukrajina in Velika Britanija, ZDA so izstopile novembra 2020.

V praksi pogodba državam podpisnicam omogoča izvajanje opazovalnih letov na katerem koli delu ozemlja opazovane države pogodbenice za spremljanje vojaških dejavnosti v skladu z dogovorjenimi kvotami takšnih misij. Pogodba ureja postopke opazovalnih letov, vzpostavlja mehanizem nadzora nad njenim spoštovanjem in določa zahteve glede letal ter opreme za opazovanje.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

 

Povezani članki