Rusija poslala lovce Su-57 na prvo bojno linijo v Sirijo!?

by Urednik

RUSKI ODGOVOR NA RUSKE ŽRTVE AMERIŠKIH NAPADOV V SIRIJI?

Moskva naj bi v Sirijo poslala dva svoja najsodobnejša lovca Suhoj Su-57, kar bolj ali manj nedvoumno potrjujejo tudi posnetki, ki so danes prišli iz Sirije. Ruske letalske sile so v njihovo sirsko letalsko bazo Hmejmim v bližini Sredozemlja res napotili dva sicer še (bojno) neoperativna (in v boju nepreizkušena) radarsko slabo opazna lovca Su-57 PAK-FA. Vojaški analitiki se vprašujejo, ali je to odgovor na številne ruske žrtve napadov ZDA v Siriji. 

Na posnetkih se je videlo, da sta ju (v zaščiti) spremljala lovca Su-35. Nova radarsko ‘’nevidna’’ lovca Su-57 sta sicer še v prototipni fazi, prvič je Su-57, še z oznako T-50 PAK-FA, vzletel že leta 2010, letečih pa naj bi bilo ducat predproizvodnih – prototipnih letal. Rusija je novega radarsko slabo zaznavnega lovca napovedovala kot ’’uničevalca’’ ameriških lovcev 5. generacije F-22 raptor. So se pa v razvoju Su-57 pojavili številni razvojni problem (radarska zaznavnost, prešibki motorji, ki niso zmogli križarjenja z nadzvočno hitrostjo brez uporabe komore za dodatno zgorevanje …).

Po navedbah sirskih opazovalcev naj bi v bazo Hmejmim priletela dva Su-57 v spremstvu para lovcev Su-35 (generacije 4.++), za katera trdijo, da pomenita vrhunec četrte generacije bojnih letal, kot so npr. ameriški F-15 novejših izvedenk in evropska trojka typhoon, rafale ter gripen. Omenjena para ruskih lovcev naj bi spremljalo še letalo za zgodnje odkrivanje in opozarjanje A-50U. Če slednje trditve pomenijo dejstvo, potem gre za bojno uporabo doslej najsodobnejše ruske letalske tehnologije.

Že prilet ruskih lovsko-bombniških letal Su-34 v septembru 2015 je povzročil precejšnjo zmešnjavo, saj je ta sodobni ruski dvosedi lovski bombnik zelo zmogljiv in opremljen z najsodobnejšo rusko elektronsko opremo ter oborožitvijo. Prav tako pa veljajo lovci Su-35, dva naj bi bila tudi v spremstvu Su-57 v s Siriji, za izjemno okretne – manevrsko sposobne lovce, ki pomenijo vrhunec bojnih letal t.i. brez tehnologije slabe radarske zaznavnosti. V Moskvi je prevladalo tudi prepričanje, da bodo prav uspehi ruskih letal precej pripomogli k njihovi prodaji na tuje.

Je morda tudi pristanek para Su-57 del te marketinške strategije države, ki se je znašla v težavah zaradi mednarodnih sankcij, ali je to odgovor Moskve na nedavno merjenje moči med Rusijo in ZDA tako v zraku kot na tleh v vojni, ki poteka v Siriji? Zanimivo je še, da se je to zgodilo samo nekaj dni zatem, ko je namestnik ruskega obrambnega ministra Jurij Borisov novinarjem med obiskom proizvodnih obratov v Komsomolsku na Amurju – kjer sestavljajo ruske ‘’nevidne’’ lovce – zatrdil, da bodo Su-57 ‘’prav kmalu začeli z bojnimi preizkušanji’’.

Kot navajajo zahodni viri, naj bi prisotnost Su-57 pomenila nevarnost za širitev spopadov v bližnjevzjhodni regiji. ZDA pa so lovce 5. generacije F-22 raptor tam namestile že pred tem in prav na bližnjevzhodnem nebu so ta letala doživela bojni krst. Vse skupaj pa naj bi samo še povečevalo možnosti spopada med zahodom in Rusijo na tem območju (in nasploh). Kot navajajo zahodni viri, pomeni prisotnost ruskega para najsodobnejših letal precejšnje presenečenje, saj naj bi zdaj ruska letala na tem nebu lahko letele neopažena…
In, kot danes obširno pišejo mediji na zahodu, so letala Su-57 trenutno komajda bojno zmogljiva. Samo dve letali naj bi bili opremljeni z najsodobnejšimi senzorji, samo eden pa naj bi imel tudi najzmogljivejša motorja, kakršna pomenita ‘’standard’’ za letala 5. generacije. Rusija je že pred leti pokazala precejšnje ambicije za prodajo letal 5. generacije na tuje trge, ji jih je pa uspelo do sedaj izdelati le ducat, za serijsko proizvodnjo in dobave pa naj bi bili zreli v prihodnjem letu (2019).

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

VIDEO: Prihod lovcev Su-57 v Sirijo?!

 

Povezani članki