Rusija premestila jedrsko podmornico razreda borei v Pacifiško floto

by Urednik

NAJSODOBNEJŠA RUSKA STRATEŠKA JEDRSKA PODMORNICA K-551 VLADIMIR MONOMAKH

Ruska mornarica je strateško jedrsko podmornico razreda borei (projekt 955 oz. tudi razred.  Dolgorukiy), poimenovano K-551 Vladimir Monomakh, premestila iz Severne flote v Pacifiško floto, je sporočilo rusko obrambno ministrstvo.

Podmornica Vladimir Monomakh, oborožena s podmorniškimi balističnimi raketami bulava, je že prispela v pomorsko bazo Vilyuchinsk na Kamčatki, ki so jo v zadnjih mesecih posodobili prav za podmornice nove generacije v Ruski mornarici.

Jedrska podmornica K-551 Vladimir Monomakh je tretja iz projekta 955 (razred borei), s katerimi bodo Rusi zamenjali sovjetske strateške podmornice razredov delta III, delta IV in typhoon. V Pacifiški floti se je pridružila podmornici K-550 Aleksandr Nevskiy, medtem ko bo K-535 Yuriy Dolgorukiy (1. podmornica razreda borei)služila v Severni floti Ruske mornarice.

Podmornica projekta 955 (razreda borei) je strateška jedrska podmornica, nosilka balističnih izstrelkov 4. generacije, namenjena uničevanju strateških ciljev in taktičnim nalogam, npr. potapljanju nasprotnikovih kapitalnih vojnih ladij in podmornic. Opremljena je z najsodobnejšo podmorniško opremo in elektroniko, pri konstruiranju pa so uporabili najnovejše hidrodinamične rešitve ruskih podmorniških konstruktorjev in strokovnjakov za akustične naprave. Najmočnejše orožje podmornice je najsodobnejši ruski raketni sistem R-30 bulava z dosegom več kot 8000 km in bojno z več neodvisnimi bojnimi (jedrskimi) konicami, ki se neodvisno usmerjajo v cilj. Na teh podmornicah je po 16 medcelinskih jedrskih raket s pogonom na trdo gorivo. Podmornica je opremljena tudi z reševalno komoro, v katero gre celotna posadka. Podmornica meri v dolžino 170 m, široka je 13,5 m, ima prostora za 107 članov posadke, njena operativna globina pa je 450 m.

Do sedaj so zgradili 3 podmornice razreda borei (zgoraj omenjene), v izgradnji so še 4, skupaj pa Rusi načrtujejo vsaj 10 podmornic tega tipa.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

VIDEO: Ruska jedrska podmornica K-551 Vladimir Monomakh

Povezani članki