Rusija pripravljena Turčiji prodati lovce Su-57

by Urednik

TURŠKO ZANIMANJE ZA MODERNO RUSKO OROŽJE

Rusija je pripravljena sodelovati pri prodaji bojnih letal pete generacije Su-57 Turčiji v primeru, da bi ZDA prekinile sodelovanje Ankare v programu proizvodnje ameriških bojnih letalo pete generacije F-35 Turčiji, je izjavil direktor ruskega državnega arzenala Rostech Sergej Čemazov, poroča turška tiskovna agencija Anadolu.

“Ti lovci imajo izjemne sposobnosti, kar jim odpira vrata za izvoz,” je poudaril Čemezov v intervjuju turški agenciji. Še pred tem je vodja turške diplomacije Mevlet Čavušoglu izjavil, da bo Ankara poiskala zamenjavo za lovce F-35 v primeru, da bi ZDA odstopile od dobave teh letal Turčiji. Tej izjavi je agencija Anadolu objavila infografiko s primerjavo zmogljivosti – tehničnih podatkov ameriškega lovca F-35 in ruskega Su-57. Po teh podatkih je rusko letalo presegalo ameriškega konkurenta (kar je povsem jasno, saj gre za drugo – težjo kategorijo letala, kajti F-35 je enomotorno, Su-57 pa dvomotorno; Su-57 bi dejansko morali primerjati z ameriškim F-22).

Namestnik generalnega direktorja ruskega državnega izvozno-uvozne orožarske družbe Rosoboroneksport Sergej Ladigin pa je ob tem poudaril, da se Rusija in Turčija konzultirata o letalu pete generacije.

Sankcijami ob nakupu ruskih raketnih zračno-obrambnih sistemov S-400 pa Turčiji grozi ameriški senator Bob Menendez, član demokratske stranke. Pravi, da je v primeru ruske dobave S-400 izključena dobava ameriških F-35 Turčiji. Kot pravi, bi v primeru turškega nakupa ruskega sistema S-400 sankcije ne bile Turčiji vsiljene, ampak bodo nujne. Prav tako po njegovem mnenju sistem S-400 ni kompatibilen s standardi Nata.

Menendez je pred dnevi v kongresu skupaj z republikanskim senatorjem Marcom Rubiom ameriškemu Kongresu predstavil “Zakon o sodelovanju na področju varnosti in energetike v vzhodnem Sredozemlju”. Ta prinaša vrsto pobud, ki spreminjajo strategijo in vključujejo spremembe v regiji. Zakon predvideva ukinitev prepovedim prodaje orožja Cipru, prav tako pa predlaga prepoved prodaje F-35 Turčiji, če bi ta nadaljevala z uresničevanjem načrta nakupa S-400.

“Nikoli se ne bo zgodilo, da bi bil F-35 poleg S-400. To je stališče obeh strani v Kongresu, podobna stališča so izrazili tudi člani Trumpove vlade,” je dodal Menendez in nadaljeval: “Turčija bo v tem primeru kaznovana na osnovi ameriškega zakona, ki predvideva sankcije za vse kupce ruskega orožja. Če bosta F-35 in S-400 v arzenalu iste – turške – vojske, bodo Rusi prišli do vseh tehnoloških skrivnosti F-35. To je jasno tudi tistim, ki verjamejo, da bo Turčija ostala pomembna ameriška partnerica.”

Po drugi strani pa Turčija od nakupa S-400 ni odstopila, po načrtih naj bi jim ga Rusija dobavila v letošnjem juliju.

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

Povezani članki