Rusija razvija nadzvočno transportno letalo PAK TA

by Urednik

FLOTA NOVIH LETAL BO LAHKO PREPELJALA 400 TANKOV ARMATA

V Rusiji razvijajo novo nadzvočno težko vojaško transportno letalo prihodnosti (projekt PAK TA), flota teh letal pa naj bi v le nekaj urah lahko prepeljala strateško enoto 400-ih glavnih bojnih tankov T-14 armata skupaj s strelivom na oddaljene kraje kjerkoli na svetu.

Vojaško-industrijska komisije v Moskvi je sporočila, da razvijajo novo transportno vojaško letalo, ki so ga poimenovali PAK TA(Perspektivny Aviatsionny Kompleks Transportni Aviatsii) in bo lahko letelo s hitrostjo do 2.000 km/h ter imelo izjemno visoko nosilnost do 200 ton. Dolet nadzvočnega transporterja pa naj bi bil vsaj 7.000 kilometrov.

Ena od glavnih nalog težkega transportnega letala naj bi bil prevoz novih ruskih glavnih bojnih tankov T-14 armata in druge težke vojaške opreme – samohodne havbice, večcevne raketomete, strateških raketnih sistemov, protibalističnih raketnih sistemov,…

Transportno vojaško letalo PAK TA bo večnamensko, omogočalo pa bo avtomatsko natovarjanje tovora, kot tudi možnost zračnega desanta vojaške opreme in osebja na vseh terenih.

Cilj programa PAK TA je razviti 80 novih tovornih letal do leta 2024, z njimi pa bi lahko hitro po zraku premestili ali 400 tankov T-14 armata ali okoli 900 lahkih oklepnih vozil, kot je npr . desantno oklepno vozilo sprut-SD.

Pripravil: A. Knific, foto: You Tube

VIDEO: Ruski projekt nadzvočnega transportnega letala PAK TA

Povezani članki