Rusija razvija neslišni mini “želvji torpedo”

by Urednik

NOVI TIHI IN “PAMETNI” TORPEDI ZA RUSKE PODMORNICE

Ruska obrambna industrija je sprejela novo usmeritev pri proizvodnji torpedov – razvoj mini (“želvjega”) torpeda z majhno maso, ki se bo neslišno premikal pri nizkih hitrostih (2-3 kilometre na uro). Imel pa bo tudi umetno inteligenco, s pomočjo katere bo torpedo oponašal gibanje vodnih živali (večjih rib, želv,…).

Pričakujejo, da bo novi “želvji torpedo” dosegel maso le 40 kilogramov, glavne bojne prednosti pa so, da tovrstno orožje deluje tiho in brezskrbno, je dejal Shamil Aliyev, eden vodilnih ruskih strokovnjakov na tem področju.

“Trend, ki se zdaj pojavlja, prehaja s težkih na lahke torpede, kar pomeni, da gre za premik od dvetonskih orožij na orožja z maso 35-40 kg. To je fantastično in je bistveno drugačna zamisel,” je dejal Alijev, ob tem pa poudaril, da sta velikost in masa torpeda sicer pomembni, vendar je še veliko pomembnejše, da torpedo v vodi ne povzroča šumov in ga je težko odkriti.

Eden glavnih ciljev pri razvoju mini torpedov je tudi opremljanje z umetno inteligenco, ki bo omogočala, da bo torpedo posnemal obnašanje rib in morskih živali. Aliyev je ob tem dejal, da je pomembno razviti torpedo, ki in ga ne bi prepoznali kot torpedo, “ampak kot veliko ribo”, potem ko bi ga odkrili. Meni namreč, da če nasprotnik odkrije velik cilj (sovražnikov torpedo), ga zlahka nevtralizira, kadar pa odkrije tisoče želv ali rib, ne ve katera je prava in katera jo posnema. Razvoj “želvjega torpeda” v Rusiji naj bi bil trenutno na še v raziskovalno-razvojni fazi.

Pripravil: A. Knific, foto: Sputnik

Povezani članki