Rusija razvija superletalonosilko shtorm – nevihta

by Urednik

KDAJ BO RUSKA MORNARICA DOBILA NOVE LETALONOSILKE?

Ruski Državni raziskovalni center Krilovski (KRSC) za potrebe Ruske mornarice razvija novo večnamensko letalonosilko, imenovano projekt 23000E ali shtorm (nevihta). Model plovila – nove ruske letalonosilke sthorm – bodo prvič predstavili na Mednarodni pomorski obrambni razstavi v St. Peterburgu med 1. in 5. julijem 2015, je za medije povedal  Valerij Poljakov, namestnik direktorja KRCS. 

»Letalonosilka shtorm bo zasnovana za delovanje v priobalnem pasu in na oceanih, namenjena uničevanju tako kopenskih kot pomorskih nasprotnikovih ciljev, zagotovitvi operativne stabilnosti mornariških sil, zaščiti kopenskih sil in zračno-obrambnim nalogam,« je izjavil Poljakov.

Spodriv letalonosilke bo med 90.000 in 100.000 ton, dolga bo 330 m, široka 40 m, dosegla pa bo največjo hitrost 30 vozlov, njena gospodarna hitrost pa bo 20 vozlov. Avtonomija letalonosilke bo 120 dni, posadka bo štela med 4000 in 5000 člani. Zasnovana je s konvencionalnim pogonom, ki pa ga bo lahko zamenjal jedrski,kot bo pač zahteval potencialni uporabnik.

Na palubi letalonosilke bo prostora za 80 – 90 letalnikov, namenjenih različnim bojnim nalogam. Tako bodo na letalonosilki lahko za palubno uporabo prilagojena bojna letala T-50 PAK-FA, palubni lovci MiG-29K, reaktivna letala za zgodnje opozarjanje in mornariški helikopterji Ka-27.

Paluba letalonosilke je zasnovana dvojno: ima dve vzletišči – skakalnici in dve ravni vzletišči z elektromagnetnima katapultoma. Pristajalni del palube z zaviralno kljuko pa je en sam. V zasnovi naj bi imela letalonosilka shtorm dva mostova, kar je podobno zasnovi zadnje britanske inačice letalonosilke.

Zaščito naj bi letalonosilki shtorm zagotavljali štirje raketni protiletalski moduli, prav tako pa bo mogoča vgradnja protitorpednih oborožitvenih sistemov. Elektronska komponenta vključuje integrirane senzorje, vključno z večnamenskim rešetkastim faznim radarjem, sistemom za protielektronski boj in komunikacijsko opremo.

Poljakov je še poudaril, da se lahko ti podatki še spremenijo, korigirajo ali modificirajo med samim snovanjem letalonosilke projekta 23000E in razvojem v vsaki fazi dela, kakor bo pač zahteval potencialni kupec.

Rusija je že v letu 2014 napovedala popolno modernizacijo svoje mornarice, ki vključuje več kot 50 novih ladij in podmornic do leta 2050. V prvem planu je trenutno prenova podmorniške flote (do 5 na leto), po letu 2020 načrtujejo gradnjo novih rušilcev, po letu 2030 pa bo prišla na vrsto gradnja prve letalonosilke (verjetno shtorm). Glede na izkušnje prve nove letalonosilke pa se bodo ruske oblasti odločale o morebitnem dodatnem naročilu ladij tega tipa, je novembra dejal ruski admiral Victor Bursuc.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Photos

SORODNE NOVICE:

Ruska letalonosilka Admiral Kuznetsov (063) ponovno na popravilu

Edina letalonosilka Ruske mornarice, Admiral Kuznetsov (063), je trenutno v suhem doku ladjedelnice v Severomorsku na popravilu, je sporočil tiskovni urad Severne flote Ruske mornarice.

Rusi bodo razvili palubno različico “nevidnih” lovcev T-50

Ruska mornarica načrtuje uporabo novega ruskega lovca 5. generacije Suhoj T-50 na krovu ruskih letalonosilk, ob tem pa tudi gradnjo novih rušilcev, letalonosilk in amfibijsko-desantnih ladij.

i

Povezani članki