Rusija še povečuje proizvodnjo orožja

by Urednik

BO SIRIJA PRENOVILA SVOJO VOJSKO Z RUSKIM OROŽJEM?
Rusija pričakuje, da bo proizvodnja ruske obrambne industrije v letošnjem letu 15 % večja kot leta 2012, je izjavil ruski podpredsednik vlade Dmitrij Rogozin.
Rogozin, ki je pristojen za obrambna vprašanja je tudi dejal, da je predvidena rast predvsem posledica naročil ruskega obrambnega ministrstva in ostalih varnostnih sil, poroča tiskovna agencija RIA Novosti. Ruska proizvodnja orožja in vojaške opreme bo dosegla vrhunec leta 2015 in 2016, je še dodal .
Ruska vlada si v zadnjih letih močno prizadeva za prenovo in modernizacijo ruskih oboroženih sil. Program, ki se je začel leta 2011 in bo podaljšan vse do leta 2020, naj bi bil vreden približno 20000 milijard rubljev (621 milijard USD). V skladu z načrtom bo ministrstvo za obrambo dobilo nova letala, helikopterje, ladje, tanke, raketne sisteme in drugo orožje.
Ruska vlada želi do leta 2015 zamenjati 30 % svojih zastarelih oborožitvenih sistemov in vojaške opreme, vsaj 70% pa do leta 2020.
Vojaški analitiki pa so že pripomnili, da je Rusija v svoja predvidevanja o povečanju proizvodnje orožja vključila tudi potrebo tujih držav po prenovi vojaških sil. Omenjajo tudi Sirijo, ki naj bi postala ključni trg za rusko orožje, saj mora močno prenoviti svojo vojsko in njihovo zmogljivost, ki je sedaj močno načeta. Seveda pa je vse odvisno tudi od razpleta sirske državljanske vojne. Verjetno ni potrebno poudarjati, da bi v primeru da v Siriji na oblasti ostane Bašar al Asad, večino orožarskih poslov dobila Rusija.
Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki