Rusija v Siriji preizkuša bojno letalo 4.++ generacije

by Urednik

RUSKA VOJSKA V SIRIJO NAPOTILA NAPREDNE LOVCE SU-35S

Rusija je konec januarja 2016 v Sirijo napotila 4 najsodobnejše lovce Su-35S, ki bodo sodelovali v protiteroristični akcijah, je izjavil uradni predstavnik ruskega obrambnega ministrstva, generalmajor Igor Konashenkov. Kot pa zatrjujejo industrijski viri, naj bi Moskva tako pokazala bojno sposobnost teh lovcev 4.++ generacije preden jih izvozijo na Kitajsko.

Vodstvo Generalštaba oboroženih sil Ruske federacije je sprjelo odločitev, da prvič preizkusi najsodobnejše lovce Su-35S tudi v bojnih razmerah. Gre za štiri letala, ki so jih izdelali v proizviodnih obratih Združenja za proizvodnjo vojaških letal – KnAAPO (Комсомольское-на-Амуре авиационное производственное объединение) v Komsomolsku na Amurju na Daljnem vzhodu, kjer izdelujejo suhoje. Ta odred lovcev je v operativni rabi od lanskega novembra, prihajajo pa iz letalske baze v Astrahanu. Lovci so preleteli Kaspijsko morje in iranski ter iraški zračni prostor in pristali v sirski provinci Latakija. Po navedbah Igorja Konašenkova, so ta letala dejansko že vključena v vojaške operacije, “pokrivajo” pa delovanje ruskih in sirskih bojnih delovanje ter sodobnih sistemov zračne obrambe, kot je na primer S-400.

Zakaj Rusija pošilja lovce Su-35 v Siriji?

Konec leta 2015 sta Rusija in Kitajska podpisali sporazum o dobavi 24 najsodobnejših lovcev Su-35, posel so ovrednotili na približno 2 milijardi dolarjev, cena posameznega lovca je torej 83 milijonov USD.

Po besedah vira iz ruske vojaške industrije, naj bi rusko obrambno ministrstvo in ruska državna družba Rosoboroneksport preizkusila tehniko v pravih bojnih razmerah, kar naj bi bil neločljiv del vsakega vojaškoindustrijskega dogovora. Nekaj podobnega so pred časom opravili tudi Američani z lovcem pete generacije F-22 raptor, ki je poletel iz letalske baze v Italiji nad Irak in Sirijo ter tako demonstriral svoje zmogljivosti v bojnih delovanjih.

Zahvaljujoč ruskemu angažiranju letal v Siriji, naj bi se v tujini precej povečalo zanimanje zanje. Gre tako za stare modele lovskih bombnikov Su-24 in Su-24M, kot tudi za novejšega Su-34. Arabski mediji tako poročajo, da se ena od držav z Arabskega polotoka ter ena afriških držav zanimata za nakup lovskih bombnikov Su-35 (afriška država je Alžirija, arabska pa ZAE). Tako naj bi bili tudi bojni poleti Su-35 odlična podpora prodaji teh lovcev na svetovnem trgu.

Tudi Indonezija je na primer v letu 2015 sprejela odločitev o nakupu najsodobnejših ruskih lovcev, ruski Rosoboroneksport pa se o morebitni dobavi Su-35 pogaja tudi z Združenimi arabskimi emirati.

Turška grožnja

Pred dnevi so bule enote Turških letalskih sil v polni bojni pripravljenosti z obrazložitvijo, da naj bi ruski lovski bombnik Su-34 kršil turški zračni prostor. Moskva je te trditve seveda zanikala. V pogojih sedanje zaostritve politične situacije so lovce Su-35 napotili v Sirijo kot okrepitev ruskih letalskih sil v tej regiji. Novi ruski lovec je namenjen tako dosegi prevlade v zračnem prostoru kot uničevanju kopenskih ciljev. “Oranžna” raven pripravljenosti omogoča turškim pilotom reagiranje na vsakršno nevarnost in samostojno sprejemanje odločitev. Od sedaj naprej bo lahko pilot vsakega turškega bojnega letala odprl ogenj na rusko letalo, če bo menil, da slednje pomeni nevarnost za Turčijo.

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube, mil.ru

Povezani članki