Rusija v Venezuelo poslala vojake in opremo

by Urednik

BO IMELA RUSKA VOJSKA VOJAŠKO BAZO V VENEZUELI?

Rusko obrambno ministrstvo je v Venezuelo poslalo vojaško transportno letalo An-124 in potniško letalo Il-62M, ki sta skupaj z več kot 100 ruskimi vojaki pristala v Caracasu.

Napotitev Ruske vojske v Venezuelo je posledica naraščajočih napetosti med Venezuelo in ZDA, prinaša pa sporočilo Zahodu, da Rusija močno podpira trenutni režim venezuelskega predsednika Nicolasa Madura. Venezuela se je v zadnjih tednih namreč znašla sredi politične krize, potem je opozicija za začasnega predsednika oklicala Juan Guaido, nato pa ga je podprla večina zahodnih držav (že okoli 50).

V venezuelsko prestolnico Caracas naj bi z ruskimi vojaki prispel tudi načelnik Generalštaba kopenskih sil Ruske vojske generalpolkovnik Vasily Tonkoshkurov. Po nekaterih informacijah naj bi vojaško transportno letalo An-124 vzletelo v Moskvi in se na poti do Venezuele ustavilo v Siriji. V Caracas naj bi pripeljalo okoli 35 ton (vojaške) opreme, vsebina zabojnikov pa zaenkrat še ni znana.

Poleg Rusije se je na stran Madura postavila tudi Kitajska, predvsem zaradi velikih finančnih vložkov v državo. Venezuela je razvitim državam zanimiva predvsem zaradi nahajališč nafte, pri pridobivanju pa sodelujeta tako Rusija kot Kitajska. Združene države Amerike na drugi strani vodijo prizadevanja za priznanje Guaidoja za venezuelskega predsednika, Rusi pa naj bi že razmišljali o zaščiti trenutnega režima (in tudi ruskih interesov) – tudi z morebitno vzpostavitvijo nove ruske vojaške baze v tej državi.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

Povezani članki