Rusija začela razvoj podmornice 5. generacije razreda husky

by Urednik

HKRATEN RAZVOJ JURIŠNE (SSN) IN PODMORNICE Z MANEVRIRNIMI RAKETAMI (SSGN)

Rusija  je začela oblikovati koncept jedrske podmornice 5. generacije razreda husky, projekt pa  je trenutno v predhodni fazi projektiranja, je novinarjem dejal Igor Ponomarev, podpredsednik Združene ladjedelniške korporacije (USC/OSK) za vojaško ladjedelništvo.

“Koncept jedrske podmornice 5. generacije projekta husky je v nastajanju, predhodna zasnova perspektive podmornice je v teku. Značilnosti nove podmornice, njena oborožitev in oprema bodo odvisni od nalog, ki jih bo določila mornarica,” je dejal Ponomarev.

Koncept nove ruske podmornice razreda husky je zasnoval projektivni biro Malakhit (del USC) iz Sankt Peterburga, ki sicer gradi podmornice razreda yasen (projekt 885). Prve skice so predstavili že leta 2016, celotni podrobni načrti pa naj bi bili predstavljeni do leta 2019.

Jedrske podmornice razreda husky naj bi bile po nekaterih navedbah naslednice podmornic 4. generacije razreda yasen, razvijali pa naj bi jih v dveh različicah (skupni projekt trupa). Jurišna različica (SSN – jurišna podmornica na jedrski pogon) ne bo oborožena z manevrirnimi izstrelki, v Ruski mornarici pa naj bi zamenjala podmornice projekta 971 ščuka-B (razreda akula), projekta 945 barakuda/kondor/mars (razreda sierra I, II in III) in projekta 671RTM ščuka (razreda victor III).

Različica jedrske podmornice z manevrirnimi raketami (SSGN) naj bi v Ruski mornarici nadomestila podmornice projekta 949A (razreda antey) in bo oborožena z novimi nadzvočnimi (6 machov) manevrirnimi raketami 3M22 zirkon.

Z raketami 3M22 zirkon (cirkon), ki ji testirajo zadnje leto, bodo v Ruski mornarici verjetno zamenjati rakete P-800 onyx in kalibr NK. Gre za dva tipa hipersoničnih (dosežeta hitrost več  kot 5 machov) protiladijskih izstrelkov, kalibr pa ima domet do 4000 kilometrov in lahko nosi 500 kilogramsko bojno konico.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

Povezani članki