Ruska bombnika Tu-160 v Venezueli, ZDA se zgražajo

by Urednik

RUSKE STRATEŠKE SILE NA OBISKU V VENEZUELI

Rusija je v Venezuelo na obisk napotila dva strateška bombnika Tupoljev Tu-160 blackjack in transportni letali Antonov An-124 ruslan ter Iljušin Il-62, je sporočilo rusko obrambno ministrstvo v ponedeljek, 10. decembra 2018.

Ruska strateška bombnika Tupoljev Tu-160 in transportni letali so pristali na venezuelskem mednarodnem letališču Maiqueta (Simon Bolivar). Venezuelci so ruski bombnik Tu-160 sicer na svojem nebu in letališču občudovali med obiskom v letih 2008 in 2013.

Ruska letala so opravila kar 10.000 km dolg polet med Rusijo in Venezuelo preko Barentsovega morja, Norveškega morja, Atlantskega oceana in Karibov, na prvem delu poti pa so jih spremljali tudi lovci F-16 iz flote Norveških kraljevih letalskih sil. Rusi so ob tem poudarili, da so poleti potekali povsem “v skladu z mednarodnimi predpisi o uporabi zračnega prostora.”

Na obisk ruskih strateških bombnikov Tu-160 v Venezueli pa so se odzvali tudi v ZDA, kjer je državni sekretar Mike Pompeo obsodil odločitev Moskve, da v Venezuelo pošlje dva težka strateška bombnika.

“Ruska vlada je poslala bombnike preko polovice sveta do Venezuele. Ruski in venezuelski ljudje bi morali na to gledati takole: dve koruptivni vladi, ki porabljata javna sredstva in zavračata svobodo, medtem ko ljudje trpijo,” je povedal Mike Pompeo.

Ob tem so še nekateri vplivni Američani dodali, da bi bilo bolje, če bi Rusija in Venezuela sredstva porabljena za ta obisk raje namenili za hrano za humanitarno pomoč Venezuelcem, kot tudi za medicinsko pomoč in zdravila, ki jih primanjkuje v tej južnoameriški državi.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

Povezani članki