Ruska letala izvedla “nastop” za udeležence vaje zveze NATO

by Urednik

V BALTSKEM MORJU POTEKA NATOVA POMORSKA VOJAŠKA VAJA BALTOPS 2015

V petek 5. junija 2015 se je v Baltskem morju začela Natova pomorska vojaška vaja BALTOPS 2015 (Baltic Operations), ki bo potekala vse do 20. junija. Na tradicionalni pomorski vaji sodeluje skupaj 17 držav, od tega 14 držav članic zveze Nato in 3 partnerske države (Finska, Gruzija in Švedska).

Pomorska vaja BALTOPS 2015 je del Natovih vaj Saber Strike 2015, ki bodo potekale vse do 20. junija 2015 po vsej vzhodni Evropi in na Baltiku, njihov namen pa je izboljšati “interoperabilnost in prožnost.”

Vojaška vaja BALTOPS, ki vsako leto poteka že vse od leta 1971, v osnovi ni odziv na trenutne razmere v Evropi. Vendar pa v času napetosti med Rusijo in zahodnimi država ta vaja prinaša nove napetosti. Rusija se je že odzvala s svojimi (nenapovedanimi) vojaškimi vajami, letalski del pa so lahko v teh dneh spremljali tudi udeleženci vaje BALTOPS 2015.

Mornarji ameriške amfibjsko-desantne ladje USS San Antonio (LPD-17) so posneli in na spletu objavili “nastop” bojnih letal Ruskih letalskih sil, med njihovim preletavanjem formacije vojaških ladij članic zveze NATO (VIDEO spodaj).

Osnovni namen vaje BALTOPS  je usposabljanju udeleženk za skupno odzivanje in delovanje v protipodmorniškem bojevanju, branjenju zračnega prostora, prestrezanju sumljivih plovil in preprečevanju amfibijskega delovanja. Na vaji BALTOPS 2015 sodeluje 49 vojaških ladij, 1 podmornica,  61 vojaških letal, 5600 vojakov, od tega tudi 700 pripadnikov amfibijsko-desantnih enot Ameriške, Finske in Švedske vojske .

Vajo vodijo pripadniki Ameriške vojske, na vaji pa sodelujejo pripadniki vojska iz Belgije, Kanade, Danske, Estonije, Finske, Francije, Nemčije, Gruzije, Latvije, Litve, Nizozemske, Norveške, Poljske, Švedske, Turčije, Velika Britanije in Združenih držav Amerike.

Pripravil: A. Knific, foto: NATO

VIDEO: Ruska letala izvedla “nastop” za udeležence vaje BALTOPS 2015

Povezani članki