Ruska letala uničila poveljniški center Islamske države v Siriji

by Urednik

RUSI PRVIČ V BOJU (URADNO) UPORABILI LOVSKE BOMBNIKE SU-34

Lovski bombniki Suhoj Su-34 fullback so uničili poveljniški center in tabor za urjenje borcev Islamske države (ISIS) v Siriji, je v petek, 2. oktobra 2015, sporočil tiskovni predstavnik ruskega obrambnega ministrstva generalmajor Igor Konashenkov.

“Dne 1. oktobra 2015 so suhoji Su-34 izvedla napade na tabor za urjenje borcev  Islamske države v bližini poseljene regije Mahdan-Jadid, kot tudi napade na prikrit poveljniški center v bližini kraja Qasert-Faraj na jugozahodu Raqqe,” je Konashenkov povedal novinarjem. Ob tem je dodal, da so Ruske letalske sile v drugem dnevu vojaškega posredovanja izvedle 18 misij proti ciljem ISIS-a v Siriji in uničile skupno 12 tarč.

“Jurišniki Su-25 so uničili ISIS-ov kamp za urjenje v bližini kraja Maarat Numan v provinci Idlib. Uničili so tudi bunkerje teroristov, kot tudi skladišča z orožjem in gorivom,”je dejal  Konashenkov novinarjem.

Po navedbah ruskega obrambnega ministrstva so Ruske letalske sile v prvih dveh dneh (30.9. in 1.10. 2015) zračnih napadov uničile več 10 ciljev Islamske države, med njimi tudi tovarne razstreliva, skladišča orožja in ISIS-ov koordinacijski center. Cilji so bili izbrani na podlagi obveščevalnih podatkov, vključno z nadzorom iz zraka, zbranih in preverjenih s strani Rusije ter Sirije.

Ruske letalske sile so imele julija 2015 v svoji oborožitvi 70 lovskih bombnikov Suhoj Su-34, do leta 2020 pa naj bi jih imeli 124. Tokratna vojaška posredovanja na cilje Islamske države v Siriji veljajo za (uradni) krst »leteči racakov« v spopadih.

Čeprav so letala prestala vsa uradna testiranja šele septembra 2011 in so v Ruski vojski postali operativni leta 2014, pa naj bi jih po nekaterih (neuradnih) podatkih prvič v spopadih uporabili že v Južni Osetiji leta 2008.

 Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

VIDEO: Posnetki iz ruske letalske baze v Siriji

SORODNE NOVICE:

Možni scenariji ruske vojaške operacije v Siriji

Ruski mediji namenjajo izjemno veliko pozornost ruski vojaški operaciji v Siriji, omenjajo različne variante možnih smeri razvoja te akcije in možne cilje zračnih napadov.

VIDEO: Posnetki ruskih zračnih napadov v Siriji

Rusko obrambno ministrstvo je v sredo 30. septembra 2015, torej prvi dan vojaškega posredovanja, v javnosti objavilo prve videoposnetke napadov na bunkerje pripadnikov Islamske države v Siriji.

Ruska letala napadla položaje Islamske države v Siriji

Rusko obrambno ministrstvo je pred nekaj urami potrdilo (dne 30. 9. 2015), da so bojna letala Ruskih letalskih sil prvič napadla položaje sil Islamske države (ISIS) v Siriji.

Kako naj bi potekalo “rusko” uničenje Islamska države

V zadnjem času se v medijih in tudi nasploh pojavljajo številna ugibanja in špekulacije o morebitnem “ruskem nastopu” v Siriji, ki bi prinesel prevlado sirskim silam lojalnim predsedniku Bašarju al-Assadu.

Povezani članki