Ruska mornarica bo dobila novo manevrirno raketo

by Urednik

RUSIJA RAZVIJA NOVO LADIJSKO MANEVRIRNO RAKETO

Čeprav tehnične značilnosti še vedno zakrivajo v tajnost, pa so državne preizkuse že prestale in bodo kmalu uvedene v oborožitev operativnih enot. Govorimo o novi ruski ladijski manevrirni raketi, ki je zasnovana na že znani manevrirni raketi vrste yakhont (P-800 oniks). V septembru so namreč v Znanstveno-proizvodnem združenju NPO Mashinostroyeniy zaključili preizkušanja raket, ki jih bodo izdelovali v korporaciji Taktična raketna oborožitev. 

Po besedah generalnega direktorja NPO Mashinostroyeniy Aleksandra Leonova je nova raketa namenjena Ruski vojni mornarici. Vzporedno z državnimi  preizkušanji  tega izstrelka so enaka preizkušanja izvedli tudi na dveh podobnih sistemih za uporabo kopenskih in ladijskih sistemih. Za zdaj še ene omenjajo niti imen niti indeksov teh orožij, kaj šele kakšne tehnično-taktične podatke o teh novih proizvodih.

Po nekaterih ocenah naj bi bila to povsem nova raketa, verjetno s hiperzvočno hitrostjo. NPO Mashinostroyeniy namreč že nekaj let aktivno dela na tem področju, na nekaj zadnjih oborožitvenih sejmih so prikazali npr. maketo skupnega indijsko-ruskega projekta tovrstnega izstrelka brahmos-2.

Po drugi strani bodo posodobili tudi obstoječe in jih opremili z natančnejšimi sistemi vodenja s pomočjo sodobnejše elektronike in računalniških algoritmov. Tem sistemom (manevrirnim raketam) starejšega datuma naj bi celo zamenjali celoten sistem za samousmerjanje v cilj. Pri tem gre po vsej verjetnosti za raketo P-800 oniks, znani tudi z imenom yakhont. Gre za najbolj znano rusko nadzvočno krilato raketo na svetovnem trgu, ki so jo tudi razvili v NPO Mashinostroyeniy. Na tej osnovi so tudi izdelali indijsko-ruski izstrelek brahmos in obalni raketni sistem bastion.

Raketne sisteme yakhont je do sedaj kupilo že nekaj držav, med drugim Vietnam in Indonezija. Vietnamski sistem “bastion” je tako na primer namenjen tako uničevanju pomorskih kot kopenskih ciljev. Še pred tem so z obalnimi raketnimi sistemi sopka in rubezh, predhodnikoma P-800 oniks, oskrbovali nad deset držav v svetu, bili pa so nekajkrat celo uporabljeni v vojnih spopadih – npr. v izraelsko-arabskih vojnah.

Pripravil: B. Knific, vir: Ruska Rec, foto: Military Photos

VIDEO: Manevrirna raketa P-800 oniks (yakhont)

Povezani članki