Ruska mornarica bo posodobila dve jedrski podmornici razreda sierra I

by Urednik

RUSKA VOJSKA MODERNIZIRA SVOJO PODMORNIŠKO FLOTO

Rusko obrambo ministrstvo je v sredo 14. maja 2014 z ladjedelnico Zvezdochka podpisalo pogodbo za obširno modernizacijo dveh večnamenskih jedrskih podmornic še iz časa Sovjetske zveze razreda sierra I (projekt 945 barakuda).

Ruska mornarica se je namreč v začetku marca 2013 odločila, da obe podmornici, ki imata trup iz titana, Karp (B-239) in Kostroma (B-276) razreda barakuda vrne v aktivno floto po obnovi v ladjedelnici v Severodvinsku. O povratku ruskih jedrskih podmornic iz titana, katerih življenjska doba traja lahko tudi 100 let in jih imajo mnogi za ruski nacionalni ponos, smo več pisali v spodnjem članku.

“Ena izmed podmornic je v ladjedelnici že več kot 10 let, druga pa bo prišla na remont v letošnjem letu,” je dejal tiskovni predstavnik ruskega obrambnega ministrstva Jevgenij Gladyshev.

Delavci ladjedelnice Zvezdochka trenutno odstranjujejo jedrsko gorivo iz reaktorja prve podmornice imenovane Karp, ki so jo splavili leta 1987. Pričakuje se, da bo obnova jedrske podmornice Karp (B-239) in kostroma (B-276) končana v letu 2017. Nadgradnja bo življenjsko dobo obema podmornicam podaljšala za približno 10 let.

Ruska mornarica je že v začetku aprila 2014 napovedala, da bo do leta 2020 v aktivno floto prejela več kot deset posodobljenih jedrskih podmornic.

Pripravil: A. Knific, foto: Military photos

VIDEO: Ruske podmornice iz titana

27/03/2013

Vojna mornarica Ruske federacije se je odločila v operativno uporabo ponovno uvesti podmornice projekta 945 »barakuda«, ki imajo trup iz titana.

Povezani članki