Ruska mornarica bo prevzela novo podmornico razreda borei

by Urednik

NOVE RUSKE PODMORNICE ŠE BREZ GLAVNEGA OROŽJA – RAKET BULAVA

Ruska mornarica bo v soboto, 21. decembra 2013, v Severodvinsku uradno prejela novo jedrsko podmornico SSBN K-550 Alexander Nevsky razreda borei (borey ali dolgoruky).

Slovesnosti v ladjedelnici Sevmash ob prevzemu nove balistične podmornice v Rusko mornarico se bo udeležil tudi ruski obrambni minister Sergej Šojgu.

Ministrstvo za obrambo je pred tedni sporočilo, da bo dobava druge podmornice iz razreda borei (projekt 955) odložena do leta 2014, potem ko so bila septembrska pomorska testiranja raket bulava ponovno neuspešna. Balistične rakete bulava so rusi razvili posebej za jedrske podmornice razreda borei, vendar je bilo v dosedanjih 19- ali 20-ih testiranjih kar 8 neuspešnih.

Testiranja so opravljali s podmornicama Alexander Nevsky in Yury Dolgoruky, ki so jo Ruski mornarici predali že v januarju 2013.

Nove podmornice razreda borei so trenutno nezmožne opravljati svojo primarno vlogo odvračanja z jedrskim orožjem, v tem času pa pospešeno popravljajo napake na raketah bulava.

Balistična podmornica Alexander Nevsky razreda borei170 metrska podmornica Alexander Nevsky je lahko oborožena s šestnajstimi balističnimi raketami bulava.

Podmornice razreda borei so prve ruske podmornice z balističnimi izstrelki razvite po razpadu Sovjetske zveze in bodo predstavljale temelj strateške flote podmornic. Nadomestile bodo zastarelo floto podmornice razreda typhoon delta-3 in delta-4. Rusija pričakuje, da bodoimeli do leta 2020 osem podmornic tega tipa. Tretjo podmornico razreda borei Vladimir Monomakh naj bi proizvajalec začel testirati še ta mesec.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki