“Ruska mornarica lahko v spopadu uporabi le 45 od 270 plovil”

by Urednik

ZAKAJ BO RUSIJA MODERNIZIRALA SVOJO MORNARICO

Ruska mornarica je na robu prepada glede števila plovil in bojne moči, kar je posledica zmanjšanja vlaganj v vojaško ladijsko industrijo v zadnjih desetletjih. Danes Ruska ima mornarica okoli 270 vojnih ladij, vključno z vojaškimi ladjami, podmornicami in ladjami za podporo. Od 270 ladij jih je le okoli 125 v operativnem stanju. In od teh 125 jih je le okoli 45 takih, ki so v tako dobrem stanju, da lahko delujejo v oceanih, so zapisali na spletni strani Next Big Future.

Večina ladij, zgrajenih seveda še v času  Sovjetske zveze, bodo upokojili in razgradili v naslednjih nekaj letih, ko bodo postale prestare za varno in gospodarno plovbo. Ruske oblasti se zavedajo te težave in so v zadnjih letih že večkrat napovedale, da bodo v naslednjih dveh desetletjih popolnoma modernizirale floto Ruske mornarice. Nekateri analitiki meniji, da bi lahko ruske ladjedelnice do leta 2020 nadomestile že med 50 in 70 odstotkov zastarelih plovil z novimi.

Težav z dobavo novih podmornic verjetno ne bo, saj Rusija razvija in gradi večje število jedrskih podmornic razreda yasen ter borei, kot tudi dizelsko-električnih razreda kilo in lada. V naslednjih letih naj bi Ruska mornarica po načrtih dobila vsaj 5 novih podmornic letno, medtem ko ameriška mornarica le po 2. Rusija načrtuje tudi gradnjo nove letalonosilke, ki pa naj bi jo začeli uporabljati šele leta 2027, kot tudi novih rušilcev in križark, ki pa bodo glede na predvidevanja težko operativni pred letom 2025.

Največja ruska tekmeca pa imata v svoji pomorski floti veliko večje število plovil. Tako imajo ZDA okoli 290 vojaških ladij in podmornic, od katerih pa je večina v dobrem stanju. Kitajska pa načrtuje, da bo imela njena mornarica do leta 2020 kar 350 vojaških ladij in podmornic.

Verjetno največja težava Ruske mornarice je njihova edina letalonosilka Admiral Kuznetsov, Američani bodo na drugi strani še nekaj let uporabljali vseh 11 letalonosilk.

Ko si je Rusija v marcu 2014 priključila Krimski polotok je Ameriška mornarica hitro poslala v vzhodno Sredozemlje letalonosilko USS George H.W. Bush s spremljevalnimi ladjami, da bi pomirila preostale članice zveze Nato. S tem so v bližino Krima preselili 60 bojnih palubnih letal in več sodobnih rušilcev razreda Arleigh Burke, več podmornic in drugih vojaških ladij.

V odgovor je Rusija v to regijo poslala letalonosilko Admiral Kuznetsov (063), ki je precej starejša, manjša in oborožena z manjšim številom letal kot ameriška. Rusko letalonosilko je spremljalo le šest vojaških ladij, jedrska križarka Pyotr Veliki, manjša amfibijsko-desantna ladja ter 4 ladje za zagotavljanje podpore, med njimi tudi vlačilec. Slednji zaradi pogostih okvar edine ruske letalonosilke, edina ladjedelnica, ki je v času Sovjetske zveze gradila letalonosilke pa je iz Nikolaeva v Ukrajini (na JZ).

Letalonosilka Admiral Kuznetsov je bila spomladi v Sredozemlju le nekaj tednov, nato pa se je v začetku maja vrnila v domačo bazo v severni Rusiji prek Rokavskega preliva.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

VIDEO: Ruska mornarica

Povezani članki