Ruska mornarica v operativo vrača hovercrafte razreda murena

by Urednik

RUSKE TEŽAVE Z RAZVOJEM NOVEGA PLOVILA NA ZRAČNI BLAZINI

Ruska mornarica bo v uporabo vrnila plovila na zračno blazino razreda tsaplya (projekt 12061, murena), glede na besede poveljnika Kaspijske flote, kontraadmirala Igorja Osipova, v intervjuju za TASS.

Osipov je dejal, da bo Kaspijska flota Ruske mornarice v prihodnjih petih letih dobila šest bojnih ladij, v letu 2016 pričakujejo 3 napredna plovila za iskanje in reševanje SB-738, v naslednjem letu pa hovercrafte murena (projekt 12061). Število le teh ni znano. Kaspijska flota je sicer v zadnjih dveh letih bogatejša za kar 13 novih plovil: korvete Grad Sviyazhsk, Uglich in Veliky Ustyug razreda Buyan-M, amfibijsko-desantno plovilo razreda serna in devet pomožnih vojaških plovil.

Ruska mornarica je vseh 11 hovercraftov razreda tsaplya (projekt 1206, murena) upokojila do leta 1995, medtem ko Južnokorejska mornarica po nekaterih podatkih še uporablja 3 plovila tega tipa (na fotografijah).

Rusija je že pred par leti začela razvijati novo vojaško plovilo na zračni blazini, ki bo v dolžino merilo okoli 30 metrov, v širino 15 metrov, polno obremenjeno pa naj bi tehtalo okoli 150 ton (podobne karakteristike kot pri hovecraftu razreda tsaplya). Težava tega projekta (zaenkrat še brez oznake) pa se skriva predvsem v pogonskih agregatih, saj so te za Rusijo razvijali in proizvajali v Ukrajini. Razvoj novega ruskega motorja pa je že začelo rusko podjetje NPO Saturn iz Rybinska, ki proizvaja predvsem letalske pogonske sklope. Rusi načrtujejo, da bodo do leta 2017 predstavili tako pogonski agregat kot novi hovercraft.

Ruska mornarica sicer še vedno uporablja vojaške hovecrafte razreda zubr (projekt 1232, pomornik), ki z dolžino 57 m, širino 25 m in izpodrivom 550 ton veljajo za največje na svetu.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

Vojne ladje in podmornice

Povezani članki