Ruska oklepna vozila prestopila mejo z Ukrajino – tudi v bližini Mariupola

by Urednik

SE BODO SPOPADI V UKRAJINI RAZŠIRILI NA PRISTANIŠKO MESTO MAURIPOL?

Ukrajinske oblasti pa poročajo o večjih konvojih ruskih oborožitvenih sistemov, ki so prestopili rusko-ukrajinsko mejo in so na poti k pro-ruskim separatistom v regiji Doneck. Reuters na drugi strani poroča o ruskem vojaškem konvoju na poti proti pristanišču Mariupol, kar pa Ukrajina zanika, hkrati pa obtožuje Rusijo, da v spopadih v vzhodni Ukrajini sodelujejo pripadniki ruske 76. zračno-desantne divizije.

Na spletni strani zveze Nato so že v petek, 22. avgusta 2014, objavili novico, da je Ruska vojska pro-ruskim separatistom v Ukrajino poslala artilerijske enote z ruskimi vojaki, ob mejo z Ukrajino v regiji Rostov-na-Donu pa preselila večje število tankov in vojaških vozil.

Zveza Nato poroča o prenosu večjih količin naprednega orožja, vključno s tanki, oklepniki in topništvom, do separatističnih skupin v vzhodni Ukrajini. Natove opazovalce pa skrbi tudi kopičenje ruskih kopenskih in zračnih sil v bližini Ukrajine.

Ruska oklepna vozila na poti k separatistom

Ukrajinske oblasti so v nedeljo (24. avgusta 2014) sporočile, da so pro-ruski uporniki v vzhodni Ukrajini prejeli večje število oklepnih vozil in topov. Tako naj bi se skozi vas Amrosijewka v regiji Doneck iz Rusije pripeljal vojaški konvoj 250 oklepnikov in artilerijskih enot, na katerih pa ni vojaških oznak, piše (po nepotrjenih informacijah) LigaBusinessInform.

Vas Amrosijewka se nahaja na poti med rusko – ukrajinsko mejo in vodi do strateške poti H-21, ki se nahaja v bližini mesta Iłowiajsk, kjer zadnje dni potekajo hudi boji. Po nepotrjenih informacijah naj bi ruska bojna vozila prečkal mejo Rusijo in Ukrajino tudi v bližini Nowoiwaniwka na jugovzhodu regije Doneck.

V Doneck pa naj bi prispel tudi konvoj vojaške opreme z vsaj 40 tanki. Separatisti v Donecku so že pred dnevi priznali, da so prejeli 30 tankov in oklepnikov iz Rusije, pišejo zahodni mediji.

Ruske enote na poti proti Mariupolu

Agencija Reuters pa poroča tudi o morebitni novi fronti na jugovzhodu Ukrajine. Proti mestu Mariupol, ki velja za največje ukrajinsko pristanišče vzhodno od Krima, naj bi vzdolž obale Azovskega morja potoval konvoj 30-50 vozil Ruske vojske. Na poti do Mariupol v regiji Doneck, naj bi v ponedeljek (25. 8. 2014) potekali spopadi v obmejnem mestu Novoazovsk, katerega naj bi obstreljevalo tudi rusko topništvo iz ruskega ozemlja.

Ukrajinske oblasti so že obtožile Rusijo, da so začeli novo fronto na jugovzhodu Ukrajine, ob Azovskem morju pa so zaznali vsaj 10 tankov in dve oklepni vozili. Ukrajinska vojska je pred dobrim mesecem osvobodila pristanišče izpod nadzora pro-ruskih separatistov.

Andrei Lysenko, tiskovni predstavnik ukrajinskega Sveta za nacionalno varnost, je pred tem dejal, da Novoazovsk ni bil napaden in da je pot, ki vodi do Mariupola, pod nadzorom vladnih sil. Dodal je, da je na tem delu Ukrajinska vojska dovolj močna, da se uspešno obrani pred Rusi.

Nov incident lahko kaže na zaskrbljujočo možnost odpiranja druge fronto na jugu Donbasa, kot tudi možnost želje povezati ozemlje Rusije in Krima, dodajajo zahodni vojaški analitiki.

Ukrajinska varnostna služba je objavila videoposnetek, ki prikazuje domnevno 10 ruskih padalcev iz 98. Zračno-desantne divizije Ruske vojske, ki naj bi jih zajeli v bližini vasi Dzerkalne, približno 50 km od  mesta Doneck.

Ukrajinska vojska zasegla dve ruski amfibijsko desantni vozili BMD-2

Nekaj dni pred tem so ukrajinske oblasti poročale, da so ukrajinski vojaki v spopadih pri Lugansku zasegli dve amfibijski bojni vozili BMD-2, ki naj bi pripadali elitni 76. zračno-desantni diviziji iz Pskova v Leningrajskem distriktu. Pripadnost tej enoti naj bi dokazovali dokumenti vozil BMP-2, kot tudi osebne izkaznice, kreditne kartice vojakov in zemljevidi, najdeni v obeh oklepnikih. Pripadniki ruske 76. zračno-desantne divizije naj bi sodelovali tudi pri pro-ruskem osvajanju Krimskega polotoka, nato pa naj bi jih Rusija razporedila na mejo z Ukrajino. Rusko obrambno ministrstvo je že zanikalo ukrajinska poročila o zasegu oklepnih vozil Ruske vojske in prisotnosti zračno-desantnih sil Ruske  Federacije v regiji Lugansk.

Amfibijsko oklepno vozilo BMD-2

Amfibijska vozila BMD-2 so glavna vrsta bojnih oklepnih pehotnih vozil jurišnih enot oboroženih sil Rusije in drugih držav nekdanje Sovjetske zveze. Amfibijska vozila BMD-2 so razvili na podvozju starejšega oklepnega vozila BMD-1. BMD-2 so namenjeni za transportiranje po zraku, opremljena s padalom pa ključna za zračne desante. Imajo relativno tanek oklep in močno oborožitev v obliki 30 mm topov, dveh brzostrelk in vodenih protioklepnih izstrelkov 9M111 fagot ali 9M113 competition.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos, Rusvesna, Mediarnbo

Povezani članki