Ruska Severna flota čisti “sovjetske” odpadke na območju Arktike

by Urednik

ČIŠČENJE ODPADKOV  IZ ČASA SOVJETSKE ZVEZE NA ARKTIKI

Ob vse večjem zanimanju za Arktiko, njene naravne vire in plovbo po Severnomorski poti (Severoput), se v Rusiji ob postavljanju vojaških baz na tem območju zbuja tudi čut za ekologijo.

Z zbiranjem praznih sodov in drugih odpadnih kovin, ki so ostale na Arktiki še iz časa Sovjetske zveze, bodo okoljevarstveniki Ruske mornarice nadaljevali vse do popolnega očiščenje območja, je pred dnevi dejal viceadmiral Nikolay Evmenov, poveljnik ruske Severne flote.

Ruski vojaki že tretje leto zapored v poletnih mesecih na otokih zbirajo odpadne kovine in embalažo, ki jih nato pošljejo na uničenje. V treh letih so na otokih ob Severnomorski poti (Severoput) zbrali že več kot 65 tisoč sodov oz. več kot 2,4 tisoč ton odpadnih kovin. “Trudimo se ne le za ohranitev okolja, temveč za odpravo napak iz časa Sovjetske zveze in za odvoz odpadkov,” je še pojasnil Evmenov.

Ruska federacija je decembra 2014 začela s programom za zaščito nacionalnih interesov na Arktiki (naravni viri), ob tem pa tudi načrtovanja odprtja nove trgovske plovne poti Severoput, ki bo povezovala Azijo z severozahodno Evropo. V ta namen je Ruska vojska že začela postavljati nove vojaške baze oz. obujati stare na otočjih Dežele Franca Jožefa, Nova zemlja, Severna zemlja in Novosibirskih otokih, kot tudi na otokih Kotelny in Alexandrova dežela.

Za Rusko Federacijo je v zadnji letih izredno pomembna prisotnost ruskih letalskih, kopenskih in pomorskih strateških (jedrskih) sil na oddaljenih arktičnih območjih, kar zagotavlja zaščito ruskih vojaških, političnih in gospodarskih interesov.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki