Ruske letalske sile bodo dobile 6 lovcev T-50 PAK-FA

by Urednik

RUSKO UVAJANJE LOVCEV 5. GENERACIJE IN ZAČETEK SERIJSKE PROIZVODNJE

Ruske vesoljsko-letalske sile bodo (kmalu) v uporabo dobile šest lovcev 5. generacije Suhoj T-50 PAK-FA kot del prve skupine dobav, je namestnik poveljnika sil Andrey Yudin povedal novinarjem 22. marca 2017 na oborožitvenem sejmu LIMA-2017 v Maleziji.

“T-50, ni nobenih skrivnosti tukaj, je letalo z nadzvočno hitrostjo, brez dodatnega izgorevanja, s prikrito tehnologijo in umetno inteligenco. Te stroje bomo prejeli. Šest kosov,” je dejal general Yudin.

Točen datum uradne predaje lovcev T-50 PAK-FA ruskim vojaškim pilotom (javnosti) še ni znan. Začetek serijske proizvodnje ruskih lovcev 5. generacije Suhoj T-50 PAK-FA je po napovedih načrtovana za letošnje leto, prve operativne lovce pa pričakujejo v letu 2018. V številnih zapisih doslej smo omenjali težave z motorji, ki “motijo” tudi Indijce pri njihovi odločitvi za nakup – licenčno proizvodnjo.

Zdajšnjih šest prototipnih primerkov T-50 PAK-FA poganjajo turboventilatorski motorji Saturn AL-41F1, ki pa dejansko niso motorji, načrtovani za radarsko slabo zaznavne (stealth) lovce, marveč so le najsodobnejše različice motorja AL-31, konstruiranega za lovce družine Su-27 že v “davnih” osemdesetih letih prejšnjega stoletja. Povrhu vsega ta motor ne izpolnjuje ene temeljnih zahtev bojnih letal pete generacije: križarjenja z nadzvočno hitrostjo pri režimu delovanja motorja brez dodatnega zgorevanja in posledično njegove (in seveda celotnega letala) manjše (toplotne) zaznavnosti. Torej: PAK-FA za izpolnitev vseh teh zahtev potrebuje nov motor! Razvoj slednjega pa ni od muh in zahteva tudi svoj čas. Podrobneje smo o tej temi pisali v članku TEŽAVE IN PRIHODNOST: Ruski lovec pete generacija PAK-FA v Reviji Obramba, februar 2017.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki