Ruske letalske sile v Siriji namestile dodatne 4 lovske bombnike Su-34

by Urednik

 RUSKA VOJSKA KREPI SVOJO VOJAŠKO MOČ V SIRIJI

Rusija krepi svoje letalske zmogljivosti za napade iz zraka v Siriji, v svojo sirsko bazo v Hmeymimu v provinci Latakija so namreč namestili še dodatne štiri (najzmogljivejše) lovske bombnike Su-34.

Posnetek ruske zračne okrepitve so posneli iz Airbus Defensovega vesoljskega satelitskega izvidnika v začetku  decembra 2015. Glede na posnetke sodeč, je od začetka tega meseca v Siriji skupaj 8 ruskih lovskih bombnikov Su-34, ob 11-ih taktičnih bombnikih Su-24, 12-ih jurišnikih Su-25, 4-h večnamenskih lovcev Su-30SM za zračno obrambo in elektronskim izvidniškim letalom Il-20M (ELINT). Sprva so imeli 12 taktičnih bombnikov Su-24, vendar so enega 24. novembra 2015 sestrelili Turki.

Na slednjo akcijo Turčije je Rusija odgovorila z namestitvijo baterije strateškega zračno-obrambnega raketnega sistema S-400, kar dokazujejo posnetki ruskega obrambnega ministrstva (26. november – dva lanserja raket 5P85SM). Satelitski posnetki pa kažejo, da so 1. decembra 2015 namestili še en sistem S-400, vendar pa ne tudi radarja 92N6, potrebnega za popolno operativnost tega sistema.

Satelitski posnetek ruskih letal v Siriji

Satelit Airbus Defence and Space je 8. decembra 2015 posnel bazo al-Shayrat (Ruski so zanikali, da bi bila to druga njihova baza v Siriji), ki prikazuje infrastrukturne spremembe v njej. Vidi se obnovljeno letalsko stezo na južnem delu baze – letališča, pa tudi zaključevanje popravil na jugovzhodnem delu letališča na koncu letalske steze. Tega dne so bili v bazi Shayrat tudi štirje jurišni helikopterji Mi-24 in transportni Mi-8 – prej v ruskih kot sirskih maskirnih vzorcih in oznakah. Zahodni obveščevalci namigujejo, da naj bi Ruska vojska sirsko letalsko bazo al-Shayrat uporabljala predvsem za helikopterje.

Pripravil: B. Knific, foto: Satelit Airbus Defence and Space, Mil.ru, YouTube

Povezani članki