Ruske podmorniške rakete bulava v operativni oborožitvi

by Urednik

RUSKA MORNARICA DOBILA POLNO OPERATIVNE PODMORNICE RAZREDA BOREI

Po neuradnih informacijah naj bi lansirni sistem D-30 in s tem medcelinske balistične rakete (ICBM) R-56 bulava že postale operativne na podmornicah razreda borei  Ruske vojne mornarice, poroča ruska tiskovna agencija Tass, ki se sklicuje na vire v ruski vojaški industriji.

Kot poroča vir, so bila vsa testiranje uspešno izvedena in dokazala zanesljivost podmorniških balističnih raket (SLBM) bulava, s tem pa so izginile vse ovire za operativno uporabo raket. Odločitev je bila sprejeta, potrebni dokumenti so bili podpisani, še dodaja.

Izstrelki bulava so nameščeni na ruskih jedrskih strateških podmornicah razreda borei (projekt 955 oziroma tudi razred dolgorukiy), vsaka od njih (K-636 Yuriy Dolgoruky, K-550 Aleksandr Nevskiy in K-551 Vladimir Monomakh) lahko nosi 16 raket.

Od leta 2005 je bilo izstreljenih približno 30 testnih rakete R-30, pri tretjini pa so se pojavile različne tehnične težave. Ruska mornarica je na podmornice prve (testne) medcelinske balistične rakete bulava namestila januarja 2013. Zadnja testna izstrelitev je bila 22. maja 2018, ko je podmornica K-535 Yuri Dolgoruky uspešno izvedla salvo lansiranja štirih balističnih raket bulava iz Belega morja.

R-30 bulava (NATO: SS-NX-30) je ruska podmorniška balistična raketa, ki je del lansirnega sistema D-30, zasnovanega kot oborožitev za strateške podmornice razredov borei in borei-M. Medcelinsko balistično raketo bulava so razvili v Moskovskem inštitutu za termalno tehnologijo. Po nekaterih virih iz vrst vojaških strokovnjakov naj bi bila bulava tristopenjska raketa na trdo gorivo, ki lahko nosi šest samostojno usmerjenih bojnih glav.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

Povezani članki